Представяте ли си да правите секс с робот? Или поне да желаете красива машина да ви поднесе изненадващо приятни изживявания? Бихте ли сключили брак с робот и най-важното: смятате ли, че роботът от своя страна трябва да има право да каже „не“ на подобно предложение за създаване на семейство?

Такива и още куп други интересни въпроси бяха задавани наскоро по време на една много интересна конференция, проведена в университета Голдсмит в Лондон. Всъщност тя се провежда за втори път и се нарича Love and Sex with Robots, като е трябвало да се състои в Малайзия, където е основана, но правителството на тази държава я… забранява! И именно това доказва допълнително множеството противоречия, които подобен въпрос носи. И то не само в държавите с консервативни разбирания.

 

Човешко право ли е сексът?

Със сигурност много хора изобщо не са си задавали подобни въпроси – от типа на каквато и да е връзка и възможност за секс с роботи. Може би донякъде е така, защото през годините досега роботите винаги са представлявали тромави метални чудовища, често изобщо нямащи човешки облик, а хуманоидните андроиди, които не можете да различите от съседа до вас, съществуват все още само в научнофантастичните филми. Кой иска да прави секс с подобно нещо? И в случая става дума само за физическата страна на този въпрос, а стигне ли се до моралната, нещата стават далеч по-сложни.

 

Програмируемите съпрузи

По време на конференцията в Лондон са били събрани предимно учени и експерти в областта на роботиката, психологията и различни науки, но там не са присъствали представители от света на секс индустрията. Разбира се – не са показвани и секс роботи, дори техни прототипи, което би нажежило допълнително страстите.

Всъщност много компании от т.нар. секс индустрия отдавна работят над възможността да се създадат доста по-усъвършенствани „играчки“ за секс, които дори носят известен интелект. Компании като RealDolls (базирана в Калифорния фирма, създаваща реалистични секс играчки) например твърди, че не само е създала, но и ще пусне още през тази година на пазара секс кукла с изкуствен интелект.

И ако това наистина се случи, то ще бъде истински триумф за д-р Давид Леви, който отдавна предсказа настъпването на ерата на интелигентните, изглеждащи като хора роботи. Издаването на неговата книга Love and Sex with Robots през 2007 година предизвиква истински фурор и вълни от всякакви спорове и въпроси. Всъщност именно този учен прави и заключителната реч на проведената конференция, в която твърди, че началото на епохата на интимните отношения между хора и андроиди вече е поставено и тя е в ход.

 

Ето какво смята д-р Леви – скандалните според много хора идеи и твърдения. Като за начало той смята, че в наши дни правото да притежаваш робот компаньон или партньор е съвсем логично продължение на развитието на цивилизацията. И той не намира нищо странно в това, добавяйки, че през следващите 10 години компютърната индустрия и софтуерът ще се развият дотолкова, че създаването на реалистични роботи компаньони ще е нещо нормално. Ако имате нужните средства, ще можете да си поръчате съпруг(а) – търпелив, внимателен, любящ, вдъхващ доверие, уважение и най-важното – който няма да се оплаква непрекъснато и винаги ще е готов за физически контакт.

 

И в добавка – много хора дори вероятно ще мечтаят и ще изпробват новата връзка между робот и човек, избирайки да се оженят за… агресивен робот. Факт е, че много хора намират този вариант за вълнуващ. Но докъде може и трябва да стига агресията на робота? Това е съвсем друга тема.

 

Идеите за създаването на програмируеми съпрузи неминуемо повдигат множество етични въпроси. Още повече след директните изказвания на д-р Леви и поддръжниците му, че законите и съдебната система трябва да приемат добавки и правила, за да могат роботите компаньони да се признават за личности. И може да ви звучи малко пресилено, но още през 2016 година са били проведени голям брой срещи с експерти по законовите системи, на които са присъствали представители на технологичната индустрия, университети и държавни институции. По време на тях са задавани основно такива въпроси и са обсъждани именно тези проблеми и възможности. А що се отнася до правата на всички бъдещи роботи, д-р Леви има една директна и проста позиция – „Ако поведението на робота предполага, че той наистина желае да сключи брак, то ние трябва да приемем неговото желание и да му позволим“.

 

Мечтаят ли хората за андроиди и… обратно?

В наши дни няма никакви доказателства и по-точно казано – демонстрации –за това някоя компания да е успяла да вгради добър изкуствен интелект (AI) в тяло на хуманоиден робот, който достатъчно добре да имитира човек. Такива постижения все още няма. Но вече се създават роботи компаньони (не сексуални!), като например известните Pepper и Nao, които донякъде приличат на хода, но по-скоро са забавни играчки, отколкото сериозно изглеждащи хора.

 


Опитите да се направят супер реалистични андроиди, като например Geminoid на професор Хироши Ишигуро, често са отразявани в пресата и от самите присъстващи като… странни и зловещи. Така че желанието на хората да „хуманизират“ роботите си, започвайки дори от смартфон-асистентите като Siri и Amazon Alexa, е огромно – те просто искат да притежават антропоморфни играчки, които не само да приличат на хора, но и да са максимално интелигентни.


През последните години механиката и хардуерът на роботите се подобриха значително и днес не е странно да гледаме стабилно движещи се и тичащи роботи, играещи дори футбол или свирещи в рок групи. Може би и затова една част от поддръжниците на идеята за секс с роботи смята, че не е задължително хай-тек секс играчките на бъдещето да приличат непременно на хора.

 

Хай-тек секс играчките, разчитащи на усещанията

Haptic Sex Toys. Ако не сте чували този термин, това е чисто и просто секс играчка, която предава на разстояние с различни технологии някои от сензитивните човешки чувства – звук, вибрации (докосване) и т.н. Терминът Haptic означава буквално действие, включващо докосвания. Такива са дори дисплеите на нашите смартфони. А „хаптичните“ високотехнологични устройства са обединени красиво в една нова наука – „Теледилдоника“.

 


Теледилдониката включва една забавна технология – Teletongue (или дистанционен език). Тя представлява базирани на чиповете Arduino устройства, разработени от студенти по медия дизайн от университета Кейо в Япония. Идеята е да се позволи на хора, разделени по някаква причина на големи разстояния, да имат някаква възможност за физическа интимност. Единият партньор например започва да целува и милва оформена и мека повърхност (например като ухо, каквото използват изследователите), а звуците и вибрациите се предават към техния любим, който буквално може да чуе и усети действията.

 

Още по-странни разбирания

Секс роботите дори могат да повдигнат още по-интересни въпроси като например „Няма ли да се повиши опасността за нашата сигурност, когато приемем в дома си такива андроиди? Ами те ще могат буквално да ни шпионират, да крадат информация, да заснемат всичко случващо се около нас. Това ще промени начина, по който трябва да пазим личната си информация“.


Професор Лин Хол от университета в Съдърланд смята, че създаването на много по-сложни и оригинални секс играчки, свързани с виртуална реалност, е неизбежна алтернатива на роботите. Тоест няма да е нужно да създаваме роботизирани кукли, а по-скоро виртуална реалност и допълнителни приспособления, „дразнещи“ физически сетивата ни в комбинация с гледаното на „екрана“. И задава следния въпрос „Един днешен робот – бояджия – не прилича на човек бояджия, нали? Така че защо един секс робот трябва непременно да прилича на Джъд Лоу?“.

 


Освен това тя предполага, че е възможно сексът на бъдещето да бъде „разширяван допълнително“ чрез използването на екзоскелет, оборудван с цели купища сензори, събиращи данни. Тези данни ще могат да се предават дистанционно към обработващи сървъри, а благодарение на тях роботизираните любовници ще се обучават все по-добре, а това ще доведе и до по-добри симулации на секс за всички потребители.

 

Човешко или нечовешко?

И тук, разбира се, достигаме до момента, в който трябва да признаем, че може би по-голямата част от хората наистина се страхуват и не разбират въвеждането на подобни кощунствени идеи. Докато някои експерти спорят за това, че на роботите трябва да се дадат права, както и на хората – да сключват брак с тях, - други считат, че подобни идеи разрушават не само морала и духовността на хората, но ще унищожат и цивилизацията, каквато я познаваме.

 

Ето и интересни случаи по темата. Нека започнем със случая от последните месеци на 2016 година, когато една компания, създаваща интимни технологични продукти (Standart Innovation) беше осъдена след обвинение, че тайно е събирала данни чрез свързаните с продуктите им смартфони. След като обвинението е било доказано, спорът е решен извън съдебната зала срещу сума с неизвестен обем.

 

Отново през миналата година един от институтите, участващи в проведената конференция Imagineering Institute, е провел относително малко изследване над настроенията на хората относно секса с роботи. Макар в него да са взели участие само 30 човека от техните лаборатории, резултатът е интересен. Задаваният въпрос, разбира се, е бил доколко всеки от тях е съгласен и мечтае за секс и интимни отношения с робот. Обобщените резултати недвусмислено посочили следното – макар според повечето от участниците сексът с роботи да е нещо неизбежно и еволюционно следствие, то съвсем малко от тях били готови да изпробват подобни отношения. Почти никой не си представял себе си в ролята на партньор на робот.

 


По отношение на самия секс с роботи възниква и още един въпрос – рано или късно роботите ще придобият самосъзнание, чувство за самоопределение. И тогава какво ще се случи? Ако те не са съгласни, някой да ги използва за секс? В този ред на мисли един от водещите членове на конференцията споделя „Ние не можем да се обединим в едно мнение за това, какво е робот, какво е секс, какво е секс робот. Сигурно е и че към момента истински секс роботи няма. А в същото време се опитваме да разработваме нещо, което е ужасно грубо, гротескно и най-невероятното е че… никой не го иска!“


Според един от водещите лектори на Голдсмит – Кейт Девлин, обаче подобни събития са много полезни, защото предоставят възможност за обсъждане на това, как индустрията може да реагира на етичните проблеми, които ще се оформят след въвеждането на новите технологии в толкова чувствителна област като човешките сексуални отношения. „Ако създадем осъзната машина, как можем да разберем, че тя наистина е осъзната? Колко напреднало трябва да е това самосъзнаване и какви ще бъдат нашите отговорности спрямо нашето творение? Ще имат ли те права и ще им даваме ли право на съгласие?“

Ще се превърнат ли роботите в секс играчки, или ще подменят хората до нас? Отговорът на този наистина фундаментален въпрос тепърва предстои да бъде даден.