Най-прекрасната страна на Потребителското изложение в Лас Вегас (CES) е наличието на всевъзможни нестандартни джаджи. Сред тях, разбира се, са и роботите. Да, все още сме далеч от онези филмови и литературни образи, които си представяме, когато чуем тази дума, но сякаш сме на прав път. Най-новото доказателство за това е Kuri, симпатичният робот, дело на Mayfield Robotics. Компанията е стартъп на Bosch, а за Kuri, резултат от двугодишни разработки, научаваме повече от The Verge.

Kuri не е първият робот, който прави своята премиера на CES. Проблемът с неговите предшественици и събратя е, че те никога не успяха да станат масови. Но от Mayfield вярват, че имат точната формула – още в началото си поставят за цел да изработят симпатична, но и изразителна джаджа, която сякаш има своя собствена личност. За да убеди хората в това, тя разполага с експресивни очи и реакции.

Контролът върху робота става чрез гласови команди (или потупване) и може да помага с различни неща в дома, подобно на Echo и Google Home. Говорителите с виртуален помощник могат да контролират някои от умните уреди, да отговарят на въпроси и да пускат музика, но Kuri владее и други „трикове“. Един от тях са колелцата му, чрез които може да ви следва навсякъде из къщата, докато озвучава средата с любимата ви музика. За съжаление в момента роботчето не е съвместимо с популярните музикални стрийминг услуги, но от Mayfield вече работят върху партньорства в тази сфера. Все пак можете да пуснете музика от телефона си чрез Bluetooth.

Роботчето разполага с лазерна система, която му помагат да се навигира из дома ви, а зад очите му има скрита Full HD камера. Чрез нея можете не само да виждате през очите на Kuri (и да го управлявате чрез наличното приложение), а самото роботче я използва в комбинация със софтуер, за да разпознава различните членове на семейството. Идеята е, че когато децата се приберат от училище, Kuri ще ви изпрати съобщение. Но това не е всичко, тъй като симпатичната джаджа може да си взаимодейства с умните ви уреди чрез IFTTT, а когато батерията му е към своя край, автоматично отива и се включва в зарядното устройство.

Интересно е, че Kuri не разполага с вграден екран, което го отличава от много от събратята му на пазара. Според Mayfield причината е, че дисплеят ще отнеме от силата на очите, а това веднага ще наруши и образа на роботчето. „Домашният робот трябва да се усеща по-близо до домашен любимец, отколкото до iPad”, обобщават от компанията.

В момента Kuri е във финалната си фаза на разработка и въпреки че не разполага с някои от най-важните си функции (липсата на гласово взаимодействие), от Mayfield обещават, че всичко ще е готово за пазарната му премиера. Цената на Kuri ще бъде 699 долара, а доставките се очакват към края на годината.

Прочетете всичко най-интересно от CES 2017.