Екип от британски и немски учени са разработили нов, ултра бърз лазер, който може да ни донесе 10 пъти по-бърз интернет. Тайната е в това, че учените използват сребърни повърхности в кабелите, вместо традиционното стъкло.

Тънките слоеве метал са по-добри, защото предлагат на светлината повърхностни плазмони, вибрации на възбудени електрони, които придвижват светлината по плоскостта на метала. Докато светлината е във взаимодействие с тези плазмони, тя е по-компактна и се фокусира по-добре, което означава, че лазерът може да се транспортира през много по-тесни тръби.

Като увеличава това взаимодействие, екипът успява да увеличи и скоростта, с която лазерът се включва и изключва с десет пъти повече от тази на лазер в традиционна, стъклена нано жица. Тези лазери са най-бързите в цялата история, според учените зад тях – горната граница за полупроводникови системи от такъв тип.

Освен главозамайващата скорост, тези лазери са стабилни и при стайна температура – вариантите с по-строги изисквания за температура на околната среда са неприложими за широкоразпространени системи като тази на оптичния интернет.