Преподавателят от Университета Лафбро, Великобритания – доктор Аби Патерсън, е разработила прототип на софтуер, който може да помогне на лекарите да моделират красиви и удобни шини за пациентите с ревматоиден артрит.

Закопчаващите се шини намаляват болката при пристъпи чрез обездвижване на ставите. Само че много пациенти пренебрегват използването на въпросните шини, защото са грозни, големи и теглото им ги дразни. Разработката на Патерсън ще помогне тези шини да се превърнат не само в по-удобни и красиви, но и значително ще смъкне от цената им. За изготвянето на подобно устройство ръката на пациента се сканира в оптимално положение. След това, отново чрез сканиране, се изработва 3D модел на шината, след което тя вече може да се напечата. Тези шини ще бъдат създадени от няколко материала и ще са във всякакви цветове. Дизайнът във вид на решетка осигурява необходимата вентилация и позволява шината да се закрепи комфортно спрямо дадения пациент.

 

Според думите на Патерсън практикуващите лекари физиотерапевти са били много въодушевени от софтуера, тъй като той ще позволи да се облекчат страданията на голям брой пациенти с артрит. Изследователите се надяват, че при известна финансова поддръжка ще успеят да усъвършенстват още повече софтуера.