Холограми, които можете не само да видите, но и да усетите с ръка, проектира екип на Университета в Бристол. Иновативната технология все още е само концепция, но ултразвуковите вибрации се използват за обратна връзка от много технологии в ежедневието ни – контролери и смартфони например.

Трудът за създаването на обемни тактилни форми във въздуха с помощта на ултразвук е публикуван в журнала ACM. Ефектът, който смятат да използват за целта, се нарича акустична радиационна сила и е комбинация между разпръскването и абсорбирането на вълната. На подобен принцип работи ехолокацията – наблюдаване на поведението на вълни, които се удрят в твърд обект. Като симулира поведението на акустични вълни, които се отклоняват от твърд обект, екипът може да създава триизмерни форми във въздуха, които изглеждат твърди при допир. Разбира се, ултразвукът няма как да бъде видян, затова учените планират да комбинират технологията със съществуващи 3D екрани.

Революция в роботизираните операции, обучението и игрите или поредният смахнат проект на замечтани учени? Споделете мнението си в коментарите, след като видите видеото на екипа.