Световният глад може би скоро ще спре да съществува. Учени от Финландия са създали храна от електричество с помощта на система, захранвана от възобновяема енергия. Полученото количество продукт представлява едноклетъчен протеин, който е достатъчно хранителен, за да бъде сервиран за вечеря. Целият процес е изисквал само електричество, вода, въглероден двуокис и микроби. Синтетичната храна е резултат от проекта Food From Electricity, дело на на Технологичния университет Лаппеен и Финландския технически научен център.

Храната се е формирала след излагането на суровите материали на електролиза от биореактор. Така се формира нещо като гъст прах, който е съставен от над 50% протеин и 25% въглехидрати, а текстурата може да се променя с регулиране на микробите, използвани в производството. Според учените следващият стадий ще включва оптимизиране на системата, защото към момента биореактор с размера на чаша за кафе създава 1 грам протеин в рамките на две седмици. Технологията трябва да стане по-ефективна, а процесът да започне да се контролира по-лесно.

Ще минат около 10 години, преди системата да стане широко популярна в ползването си. Потенциалното й бъдеще обаче може да донесе приключване на световния глад, тъй като очевидно производството на такава храна е изключително лесно и с почти никакви материали. Системата би могла да се използва в пустинята (не се влияе от природни фактори), да се транспортира в зони, където има нужда от нея, и да осигурява хранителни порции на всеки, който има нужда от тях.