Докато всички производители на телефони надграждат софтуерно и хардуерно своите устройства, идеята зад Paragraphica решава да хвърли всички в шок, като преобърне правилата на фотографията. Paragraphica е "камера" без обектив, която използва данни за местоположението и различни инструменти на изкуствения интелект, за да генерира изображения вместо старомодните фотони. 
"Paragraphica е фотоапарат, който използва данни за местоположението и изкуствен интелект, за да визуализира "снимка" на конкретно място и момент", се казва на уебстраницата на проекта. "Камерата показва описание на текущото ви местоположение, като използва адреса, прогнозата за деня, часа и близките места." 
"При натискане на бутона", продължава описанието, "фотоапаратът ще създаде фотографско изображение, като използва изкуствен интелект за преобразуване на текст в изображение".
Ако, разбира се, си задавате въпроса "защо?", създателят му Бьорн Карман, дизайнер от Нидерландия, има отговор. 
"Тъй като моделите с изкуствен интелект стават все по-съзнателни, ще бъде трудно да си представим как те биха могли да видят нашия физически свят", заявява той на сайта на проекта. "Фотоапаратът предлага начин за възприемане на света около нас, който не се ограничава само до визуалното възприятие." 
"Paragraphica осигурява по-дълбоко проникване - добавя той - в същността на даден момент през гледната точка на други интелигентности." 


По-нататък Карман сравнява своето изобретение с къртица със звезден нос; вместо да виждат чрез светлина, както правят хората и нашите конвенционални фотоапарати - тези подземни къртици "виждат" чрез антени на муцунката (оттук и дизайнът, подобен на антена). Следователно чрез метафората на дизайнера Paragraphica предлага на хората възможността да "виждат" така, както го прави една програма за изкуствен интелект. Но в тази връзка може да се твърди, че Paragraphica, която използва API, обучени на огромни количества съдържание, генерирано от хора, не вижда и не разбира сама - вместо това тя просто ни връща имитация на човешкото възприятие. 
Все пак за своя чест Карман уточни в тема в Twitter, че неговото творение е просто "страстен художествен проект", като отбеляза още, че "няма намерение да прави продукт или да предизвиква фотографията". 
"По-скоро", добави той, "поставя под въпрос ролята на изкуствения интелект във време на творческо напрежение."

Снимки: Paragraphica

Виж още: Old Spice The Smellmeter: вашият билет за един по-различен гейминг