Когато десетото издание на Световния атлас на National Geographic бъде пуснато тази есен, то ще изглежда значително по-различно от предишните версии. Бялото арктическо поле ще бъде драстично намалено, за да отрази реалния живот на свиване на ледената покривка на Арктика.

Картата ще покаже загубата на "многогодишния лед“, който от 1970 година насам бавно изчезва със скорост от около 12 процентa на десетилетие. От 2007 година загубата стана още по драстична. За първи път от създаването на ново издание на атласа географите е трябвало да променят графиката на ледената покривка на Арктика и да обрисуват точно неразтопеното „петно“. В едно видео агеографът Жуан Хосе Валдес казва, че това е най-голямата видима промяна в световната карта от разпадането на СССР.

Картите също ще показват два различни вида лед: многогодишният лед ще бъде показан в бяло, а топящият се ще бъде изобразен като линия.

Географи не са постигнали единно съгласие за това, как най-добре да се представи сегашната ситуация с арктическия лед именно защото той се променя толкова бързо и мащабно. Но също така и защото данните, които се извличат за този конкретен атлас, са от 2012 г., а това е годината с едни от най-ниските ледени „запаси“.

Валдес защитава избора на географите, заявявайки, че те използват най-добрите налични данни. Но има още една добра причина да покажат грозната истина – промяната е толкова поразителна, че това би подтикнало много хора да предприемат някакви действия в справяне с проблема, а той определено засяга всеки един от нас.

 

s