Текст: Анна Маринова.

Красива и малко тъжна история за началото и края на могъщ народ, силно развита цивилизация и високо интелигентни древни хора. Ако това ви звучи познато, то вероятно се сещате, че става дума за великите атланти. Дали наистина те са съществували, или историята за тях е просто легенда, никой не може да бъде категоричен. Истина е обаче, че през последните години учените непрекъснато се натъкват на останки от подводни градове и потънали острови, които претендират, че са части от Атлантида. Една от тези потопени земи, потенциален кандидат за първообраза на изчезналия континент, е добилият напоследък популярност остров Спартел. Едни от последните геоложки проучвания там се оказват в подкрепа на тази хипотеза.

Теории и хипотези
Остров Спартел се намира в Средиземно море на запад от Гибралтарския пролив. Всъщност, той дори не е остров, тъй като земите му са разположени на 60 метра под морската повърхност. Теорията, че Спартел може да е изгубената Атлантида съществува от 2001 г. и е на френския геолог Жак Колина-Жирард. Според нея бившият вече остров, разположен северозападно от Африка, се е издигал над морското ниво преди около 12 000 години. Постепенно Спартел бил погълнат от морската бездна при покачването на морското равнище по времето на неотдавнашен ледников период. Геоложките изследвания доказали, че островът е бил погубен от силни земетресения и вълни цунами. Всичко това се случило преди около 12 000 години, по същото време и на същото място, за което Платон твърди, че е съществувала Атлантида.

Деветка по Рихтер
Неотдавна пред научната общественост беше представен прецизен доклад за остров Спартел, в който са изнесени нови данни в подкрепа на теорията за Атлантида. Този път геоложките проучвания са на Марк-Андре Гутчер от европейския Институт за морски изследвания в Плузан. Ученият изследвал мястото с помощта на ехолокация и, ползвайки сонар, изготвил на местността прецизна карта с висока резолюция. Освен това морският геолог се сдобил с информация за острова и от взетите от него проби от утаечни слоеве. В крайна сметка ученият установил, че преди 12 000 години районът е бил разлюлян от земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер и че тогава там са се случили общо 8 силни земетресения. Геологът обяснява още, че самият остров е потънал по време на подобно сеизмично събитие. Възможно е всяко от земетресенията да е довело до снижаване на морското дъно с няколко метра, пояснява още той. Това означава, че Спартел може да е бил с 40 метра по-висок, отколкото се смяташе досега, а размерите му да са били много по-значителни. Гутчер предполага, че всъщност парчето земя е било с габарити от пет на два километра площ, напълно достатъчна за развитието на цивилизация като тази на древните атланти.

Студен душ информация
Въпреки обнадеждаващите резултати учените не са прекалени оптимисти за това, че Спартел действително е бил древна Атлантида. Една от причините за това е фактът, че Гутчер всъщност неоткрил никакви реални доказателства, че потъналата земя е била населявана и там действително е имало древна култура. Надявах се да намеря някакви стени или останки от сгради или нещо подобно, но в действителност това не стана, признава Гутчер. Въпреки липсата на каквито и да било артефакти, теорията за Спартел-Атлантида продължава да бъде актуална и привлича обществения и научния интерес.


Изисквания за Атлантиди
По време на състоялата се през 2005 г. в Гърция конференция на тема Атлантида, на която и Гутчер споделил данните от своите проучвания, били определени 24 критерия, на които трябва да отговаря дадена географска област, за да претендира, че е изчезналия континент. Например определеното място трябва да има постоянно духащи северни ветрове, там да бъдат открити следи от живеещи слонове и голям брой хора, достатъчни за образуването на армия от 10 000 колесници, и доказателства, че в района са извършвани жертвоприношения с бикове.

Тагове: