Археолози изразиха предположението си, че хората, построили наскоро откритите мегалитни съоръжения в Португалия, са ги използвали като обсерватория и като календар. Камъните са разположени по такъв начин, че в техния просвет се вижда звездата Алдебаран – най-ярката звезда в съзвездието Телец.

 

Възрастта на португалските каменни съоръжения е 6000 години. Учените предполагат, че освен за утилитарни цели те са служели и за проследяване на положението в небето на Алдебаран – звездата, която древните пастири са използвали в качеството на календар. Преди 6000 години по тези места Алдебаран се е появявала на небето в началото на месец май, което е могло да послужи за отличен знак за началото на новия сезон, наблюдавайки Алдебаран, пастирите са могли да определят времето за преместване на стадото. Дългият каменен коридор работи като телескоп без лещи, смята археологът Фабио Силва от Университета Тринити Сейнт Дейвид. Той и неговите колеги смятат, че използването на крипта в качеството на обсерватория е било съчетано с ритуалите – възможно е наблюдателят да е бил оставян сам заедно с останките на предците.

 

Находката говори за това, че криптите са били не само места за съхранение“, заявяват учените. „Каменният телескоп е позволявал да се види Алдебаран с няколко дни до седмица по-рано, отколкото го виждат другите хора." Стените на коридора не пропускат слънчевата светлина, затова гледащият от криптата е получавал по-контрастна картина на небето.