В британските болници се е появила супербактерия, която не се поддава на лечение дори с най-силните антибиотици. Бактерията синтезира фермента NDM-1, което е причина за трудното лечение. "Заразата" е пренесена в страната от пациенти, които са се подлагали на пластични операции в Индия и Пакистан.

Само във Великобритания вече са регистрирани около 50 случая на заразени с бактерията. Експертите се страхуват, че инфекцията, която бързо се предава от човек на човек, може да се разпространи в целия свят. Те се притесняват също, че ферментът NDM-1 ще попадне и в щама на други бактерии, което ще ги направи устойчиви на съществуващите антибиотици. Това може да предизвика бързо разпространяваща се инфекция, практически неподдаваща се на никакво лечение.

За щастие супербактерията се поддава все още на лечение с комбинирани антибиотици с най-мощно действие, които обаче са вредни за организма. Засега мерките, които трябва да бъдат взети, според британците, са строга изолация на болните от тази форма на инфекция, висока лична хигиена, стерилизиране на инструментите в болниците, дезинфекция с препарати.

 

Тагове: