Няма как да не сте попадали на постове на ваши приятели и познати, които са изпълнени с възмущение защо е нужно всички плодове и зеленчуци да се предлагат от търговските вериги в еднократни опаковки. Истината е, че точно това действие генерира огромно количество пластмасов отпадък, а ни изглежда, че може да бъде спестено. Повечето търговци се оправдават, че опаковката предпазва плодовете и зеленчуците от повреди и замърсители, запазвайки ги свежи по-дълго, съответно е необходимо да бъде открита алтернатива.
Именно това предлагат четирима студенти от Университета Aalto, които участват в курса Design Meets Biomaterials. По-късно през юни, по време на международната среща на Biodesign Challenge екипът ще представи тяхната иновативна идея, наречена DipWrap. Студентите са успели да проектират изцяло нов начин за опаковане на краставици - зелените зеленчуци се потапят в течен разтвор на биологична основа, а след изваждането им се образува прозрачен филм, който изсъхва за няколко секунди. Разтворът съдържа желеобразно вещество на основата на червени водорасли (агар-агар), восък от карнауба и целулозни нанокристали (CNC). Младите учени споделят, че не са успели да намерят предишни проучвания за подобни решения и затова са разчитали на познатия кулинарен агар-агар, водоучстойчивия восъчен филм на карнауба и антибактериалните свойства на CNC. Въпреки че са наясно, че им предстои още много работа, екипът се надява, че по този начин повдигат отново значимостта на въпроса и тяхното откритие ще може да се прилага и при други плодове, зеленчуци, а защо не и при други продукти и предмети от нашето ежедневие.
Снимки: Unsplash