Аurora borealis, или северното сияние, лесно би могло да бъде описано като най-голямото светлинно шоу на Земята. Явлението, което може да бъде наблюдавано само в северните географски ширини, векове наред е учудвало учените. Мистерията около причините за появата му е била спекулирана, но никога не е доказана досега.

Според новоизлязло проучване на група физици от университета в Айова те най-накрая доказват, че "най-блестящите сияния се произвеждат от мощни електромагнитни вълни по време на геомагнитни бури".  Изследването показва, че тези явления, известни още като вълни Алфвен, ускоряват електроните към Земята, карайки частиците да произвеждат светлинното шоу, което познаваме като северно сияние.

Учените са предполагали от десетилетия насам как най-вероятно се създава полярното сияние, но чак сега са успели да го симулират за първи път в лаборатория на Голямото плазмено устройство (LPD) в Основния научен център за плазма на Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

Специалистите са използвали 20-метрова камера, за да пресъздадат магнитното поле на Земята, използвайки мощните намотки на магнитно поле върху LPD на UCLA. Вътре в камерата учените генерират плазма, подобна на тази, която съществува в Космоса близо до Земята.

"Използвайки специално проектирана антена, пуснахме вълните на Aлфвен надолу по машината, подобно на разклащането на градински маркуч бързо нагоре и надолу, и наблюдавахме как вълната се движи по своеобразния маркуч", казва Грег Хаус, доцент в Катедрата по физика и астрономия в Университета на Айова и съавтор на изследването. Когато започват да наблюдават електроните, "сърфиращи" по вълната, те използват друг специализиран инструмент, за да измерват как тези електрони получават енергия от вълната.

Въпреки че експериментът не пресъздава цветния блясък, който виждаме в небето, "нашите измервания в лабораторията ясно съвпаднаха с прогнози от компютърни симулации и математически изчисления, доказващи, че електроните, "сърфиращи" на вълните на Алфвен, могат да ускорят всички електрони до скорости от милиони километри в час, които причиняват сиянието", казват учените.

"Тези експерименти ни позволяват да направим ключовите измервания, които показват, че космическите теории наистина обясняват по основен начин как се създават полярните сияния", казва още Крейг Клецинг, съавтор на изследването.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск