Учени направиха голяма стъпка към създаването на изкуствен живот, синтезирайки успешно 6 от 16 хромозомa на маята, което означава, че са изминали почти половината път до създаването на свои собствени гени от нулата. В изследването са взели участие стотина учени, работещи над създаването на синтетичен геном на мая, който може да бъде успешно завършен още през следващата година.


В последните години учените направиха голям скок относно редактирането на ДНК благодарение на технологията CRISPR-Cas9, която позволява да се проведе профилактика на повторното инфектиране с ХИВ чрез редактиране на вируса, но този път технологията е използвана за създаване в изкуствена лабораторна среда на жив, едноклетъчен организъм. Разбира се, до крайната цел има да се извърви още много път, но учените стъпка по стъпка се научават как ефективно да напишат код, който може да създаде функционален изкуствен организъм. Нещо подобно бе направено по-рано, но с бактериите Mycoplasma genitalium, чийто геном обаче е далеч по-прост от този на маята.
Изкуствените хромозоми се създават от четирите химични строителни протеина, които изграждат ДНК – аденин, цитозин, гуанин и тимин. Конструирайки всяка последователност, учените внимателно проверяват правилността им и тяхното функциониране. Всичко това е станало възможно благодарение на софтуера BioStudio, който позволява да се откриват и поправят грешките в генетичния код. Следващата задача пред изследователите е да създадат изцяло собствени хромозоми, които да работят по същия начин, както и естествените.

Тагове: