От следващата пролет, ще може да бъде поръчано изследване на пълната последователност на човешки геном само за 5000 долара, благодарение на нова услуга, обявена от калифорнийската компания Complete Genomics. Удивителният спад в цената - досега подредбата на геном струваше 20 пъти повече - ще промени напълно начинът по който изследванията на човешкия геном се извършват и ще отвори нови възможности в персонализираната медицина. Изледователи твърдят, че това ще позволи на нови изследвания да открият редки генетични мутации, свързани с разпространени заболявания и ще отвори ДНК практика към пазара на диагностицирането и фармацевтичните компании, превръщайки това изследване в рутинна част от клиничните тестове.

Complete Genomics, които до момента са получили 46 милиона долара инвестиции и досега са работели без да се афишират, планират да се отворят комерсиално с гръм и трясък и очакват капацитет от 1000 геномни изследвания през 2009 година и 20 000 през 2010 година. Това ще представлява масивен скок: при огромните цени между 100 000 и 1 милион долара през последните 2 години, съвсем малко геноми са били изследвани до момента.

"Изведнъж, тези хора, започват да говорят за изследването на стотици и хиляди геноми през следващите няколко години", казва Чад Нусбаум, зам.-директор на Геномната програма на института Broad и Кеймбридж. "Това отваря невероятни хоризонти за този вид наука с която ние се занимаваме. С изследването на стотици поредици от човешки геноми, ще можем да навлезем наистина сериозно в човешката генетика".

Complete Genomics обясняват, че ниската им цена идва благодарение на две революционни нововъведения: начин плътно да се групира ДНК, разработен от Рийд Дърманак, главен научен ръководител на Complete Genomics, и метод за произволно разчитане на ДНК, базирано на технология, която е развита от лабораторията на Джордж Чърч в Харвард.

Complete Genomics имат конкуренция в лицето на компанията Applied Biosystems, която е ветеран в геномните изследвания и наскоро също обяви драстичен спад в цената, като е готова да да прави изследвания за 10 000 долара. Освен научни пробиви цените винаги падат благодарение на конкуренцията, така че можем да очакваме и още по-достъпни цени, което от своя страна може да доведе само до още по-бързо научно развитие и нови достижения в тази сфера.

Текст:Михаил Гужгулов

Тагове: