Хората са раними същества, които лесно се контузват; роботите от друга страна не са. Ако един робот с мощна конструкция размаха ръка около вас, нищо чудно да получите насинено око, а никой не иска това да се случи. Роботите с по-слаби конструкции са по-безопасни, тъй като е трудно да ви контузят по погрешка. Точно в тази насока работят група учени от Харвард, които искат да създадат подобни работи, пише Slash Gear.

Вместо да имат масивни и тежки конструкции, този тип роботи ще са леки и пъргави, а силата им ще идва не от стоманата, а от ново поколение мускули, които учените моделират по примера на човешкия бицепс. В основата на системата е пневматична структура, която имитира съкращаването на истинските мускули. Върху нея има меко гумено покритие, което позволява на "крайниците" да се сгъват и движат в определени посоки.

Освен че е безопасна, системата се описва и като лесна за изработка и функциониране. Младата компания Soft Robotics вече е взела лиценз за използването на роботизираните мускули и възнамерява да използва технологията за създаване на различни конструкции.
 
Виж още: Този роботизиран скелет на Hyundai ви превъща в Железния човек

Тагове: