Тайванската компания Foxconn, която е най-големият изпълнител на поръчки за производство на смартфони в света, съобщи, че ще автоматизира 60 000 работни места в един от заводите си.

„Съкращенията са част от един непрекъснат процес на замяна на хората с производствени роботи“, заявиха от компанията в изявление. "Ние прилагаме иновативни технологии за производство, за да заменим повтарящи се задачи, които по-рано се извършваха от хора. Чрез обучение ще дадем възможност на нашите служители да се съсредоточат върху елементи в производствения процес с по-добра добавена стойност, като например научноизследователска и развойна дейност, управление на процеси и контрол на качеството", се казва в изявлението. "Ще продължим с автоматизацията и същевременно очакваме да запазим нашата значителна работна ръка в Китай." 

Във фабриките на базираната в Тайван корпорация процесът по автоматизация се ускорява още по-бързо. Привържениците на автоматизацията казват, че първите работните места, които ще бъдат премахнати, са тези, които правят работниците нещастни, и че в дългосрочна перспектива ще се отворят по-добри позиции. Трябва да отбележим, че във Foxconn работят повече от 1.2 милиона души и там често има сериозни проблеми, инциденти и самоубийства.

 

Източник: The Verge

 

Прочетете и това: Microsoft ще представи две нови Xbox устройства на E3 2016