Всички знаем, че динозаврите са изчезнали преди около 65 млн. години. Изчезнали е подходяща дума, тъй като тяхното измиране е било катастрофално и масово. Но дали всъщност годините са били толкова? Пригответе се за едно по-различно виждане, в което е трудно да повярваме.

 

В The Truth Wins (сайт на Michael T. Snyder) се появи изключително интересна информация. В находище на фосили в Китай, наречено „Юрски парк”, са открити най-добре запазените кожа и пера на динозавъри. Тук идва въпросът – ако това откритие е автентично, както се твърди, как могат да бъдат налични такива меки и преходни тъкани...най-малко 65 млн. години по-късно? Звучи невъзможно, но това означава ли, че динозаврите са много по-млади, отколкото си мислехме до този момент. Дали? Ето какво пишат от Daily Mail за откритието в Китай:

 

„Единственото нещо, по-впечатляващо от голямото разнообразие на видове, е високото съхранение на много гръбначни екземпляри, според проучването, публикувано в Journal of Vertebrate Paleontology. Сред фосилите има почти пълни скелети, по които има остатъци от запазени меки тъкани – пера, козина и кожа. Един от скелетите е на пернатия динозавър Епидексиптерикс (Epidexipteryx ), на който, чрез ултравиолетов скенер, са открити части от мека тъкан.”

 

Новината звучи впечатляващо. Можем да се надяваме, че повече учени ще успеят да изследват откритието, за да достигнат до истината и да потвърдят неговата достоверност. Преди 1991 г. споменаването на мека тъкан от динозавър щеше да предизвика единствено насмешка, но това се промени благодарение на Мери Швайцер, молекулярен палеонтолог от университета на Северна Каролина. Ето защо (извадка от списание Smithsonian):

 

„През 1991 г. Швайцер се опитва да изследва тънко парче от кост на Тиранозавър Рекс. Тя имала проблеми със закрепянето му на предметната масичка на микроскопа и отърсила помощ от молекулярен биолог, който също работел в университета. Така се случило, че биологът занесъл парчето на ветеринарна конференция, където било подложено на оглед от участниците. Един от ветеринарите запитал „Знаеш ли, че има червени кръвни телца върху тази кост?” .

 

Това било наистина изненадващо откритие. Първоначално то било яростно атакувано от други учени, които продължавали да твърдят, че откриването на мека тъкан от динозавър, който е на милиони години, е невъзможно. Разбира се, това е точно така, ако динозаврите са на толкова години. Но това не е изолиран случай, тъй като подобни открития продължават да бъдат регистрирани. Швайцер и нейни колеги обясняват случващото се с желязото в кръвта, което може би е запазило меките тъкани.

 

Има и друго обяснение – възможно ли е учените да откриват меки тъкани на динозаври, тъй като тези животни не са чак толкова стари? Според някои източници въглеродните тестове, проведени на откритите кости на динозаври, също свидетелстват, че те може би са бродели по земята в един много по-късен период. През 1990 г. Хю Милър предоставя две кости от динозавър за въглероден анализ (C-14). Той изрично не упоменава, че те са принадлежели на древните създания, а резултатите били повече от интересни – анализът ги датирал на 10 000-16 000 години. Интересно, но дали получените резултати са достоверни. Хю Милър, който е химик, а не палеонтолог, е известен със своите сензационни открития, които са отхвърляни от множество учени. Не трябва да забравяме и факта, че въглеродният тест (C-14) е подходящ за датиране на предмети, които са на възраст от под 40 000 години, а не за намерени останки от динозаври.

Да, това звучи като интересна теория, но можете ли да повярвате в нея? Възможно ли е динозаврите да са много по-млади, отколкото знаем, че са?