Археолози откриха в Мексико кула от човешки черепи, при това не само на мъже, но и на жени и деца, което повдига нови въпроси относно традициите на човешките жертвоприношения в империята на ацтеките.

Търсейки възможността да надникнат в практикуването на човешките жертвоприношения сред ацтеките, археолозите, работещи в Мексико, са открили над 650 черепа. Всички те са били свързани помежду си в конструкция, наподобяваща кула, разположена в близост до главния храм в столицата Теночтитлан. Експертите твърдят, че кулата от човешки черепи представлява „цомпантли“ - ритуална стена, на която са излагани на показ черепите на убитите. Тези стени са предизвиквали истински ужас сред испанските конкистадори на Кортес при завземането на града.

Смятахме, че всички тези черепи са на мъже, но се оказва, че сред тях има такива на жени и деца, което говори за нов тип цомпантли“, казва антропологът Родриго Боланьос. Човешките жертвоприношения са били широко разпространен ритуал сред ацтеките и другите древни американски народи, които са използвали тази практика, боготворейки Слънцето.