С всяка нова версия на Android Google се опитва да отиде две стъпки напред по посока на сигурността. А когато става дума за сигурност, Lollipop е най-сериозната актуализация на Android.

"От момента, в който включите устройство с Android 5.0, ще имате изобилие от нови функции за защита като криптиране по подразбиране и заключен екран, който е по-удобен и по-функционален от всякога“, пише в блог публикация Адриан Лудвиг, водещ инженер по сигурността в Android. „Най-простият начин да останете в безопасност сега е още по-улеснен.“

А кой е най-простият начин да поддържате данните си в безопасност на вашето мобилно устройство? Заключването на екрана, разбира се! Изгубените и откраднати устройства засягат всички смартфон потребители. Но много хора пренебрегват заключването на екрана си, защото им отнема време да осъществят бърз достъп до приложенията си и... да си го кажем искрено – досадно е да го правим десетки пъти на ден. Google прави това по-лесно от всякога със Smart Lock, който ви позволява да кажете на телефона си да се отключи с помощта на Bluetooth свързване, NFC или просто с вашата усмивка - по-бързо, отколкото преди.

Плюс това можете да дадете разрешение на някои съобщения да бъдат достъпни на заключения екран, помагайки ви да осъществите бърз преглед на информацията, която ви трябва, докато вашето устройство остава защитено.

Пълното криптиране настъпва още при първото стартиране на устройството с помощта на уникален ключ, който никога не излиза от него. SELinux (Security Enhanced Linux) прави Android достатъчно сигурен и за най-взискателните потребители. SELinux изпълнява модела на сигурност на Android по-навътре в ядрото на операционната система и я прави по-лесна за одит и мониторинг, а така има и по-малко пространство за атака. В Android 5.0 SELinux режимът се изисква за всички приложения на всички устройства.

С въвеждането на SELinux миналата година са били възпрепятствани множество атаки, а с подобряването му в Android 5.0 мобилната ОС на Google се превръща в най-добрия избор за корпоративни клиенти, които имат наистина строги стандарти за сигурност. Това е пример за това, как отвореният характер на Android помага да се направят устройствата с тази операционна система по-сигурни.

Има и редица други функции, които са добавени към платформата, за да се направят устройствата по-сигурни. Така че не само че Lollipop е „най-сладката“ актуализация на Android до момента, но е и най-сигурната!

 

Прочети още: Google вече поддържа автентикация с физически USB ключ