Тази пролет, слуховете и изтичанията на информация, разкриващи усилията на Google да обнови „лицето“ на Android, са доста интензивни. Предстоят сериозни промени в потребителския интерфейс, които сочат към по-плосък, минималистичен вид. Наскоро самият интерфейсен дизайнер на Android, Матиас Дуарте каза в интервю за The Verge, че всички промени в Android ще можем да видим на събитието Google I/O 2014, през юни.

Очевидно големите промени са на път, защото сега научаваме за нов слух, свързан с фразата Ok Google. Android Police споделя екранни снимки, които доказват, че Google иска да направи своята основна гласова команда, „Ok, Google, повсеместна част от Android. Тя вече няма да бъде ограничена в началния екран или в приложението за търсене. Гласовият контрол ще обхване широк спектър от индивидуални приложения. И тъй като всичко това ще бъде ново за повечето потребители, запознати с настоящите гласови команди, услугата може да започне да предлага подсказки под формата на фрази, извършващи определени действия.

Но това е само върхът на айсберга! Google явно възнамерява да промени навигационните бутони в Android! Да тези, които стоят винаги най-отдолу, независимо къде се намирате в менюто – Back, Home и Multitasking.

 

s

 

Back бутонът вече ще изобразява обикновена стрелка (вместо U-образната, с която сме свикнали досега), Home бутонът ще се замени от надписа Google, а бутона за Multitasking ще наподобява табовете от Chrome браузъра. Най-интересен, разбира се е Google бутона, който винаги ще действа като пряк път до търсачката. За да се върнете на началния екран ще трябва да натиснете десния Multitasking бутон.

Слуховете твърдят, че цялостния редизайн на Android, всъщност ще бъде част от нова версия на операционната система на Google – Android 4.5, а защо не и 5.0 Lollipop. Юни наближава, а с него и Google I/O и дотогава със сигурност ще видим още интересни изтичания на новите функции на Android.

 

 

Тагове: