Advanced Technology and Projects (ATAP) отдела на Google пусна Module Developers Kit (MDK) за Project Ara, предстоящия модулен смартфон, осигурявайки референтни внедрявания на различни характеристики на дизайна.

Успехът на концепцията за модулна смартфон зависи от развитието на богата екосистема от модулни блокове. Потребителите ще могат да си избират модули от онлайн пазара, използващи конфигуратор, който улеснява процеса и гарантира, че модулите ще осигуряват очакваната функционалност на системно ниво.

MDK също описва подробно как Google обмисля да представи различни „скелети“ на модулния си смартфон. Според разпространените скици (виж галерията) ще има малка, средна и голяма основна рамка. Но едно от основните изисквания на Google е модулите, които се произвеждат, да са съвместими с всеки размер, т.е. да няма несъвместимости между основните тела и различните компоненти.

В документа също така се посочват и модули, които могат да се разпростират отвъд "стандартната" основа с цел предоставяне на специфична допълнителна функционалност като например камера с изпъкнали лещи или модул за сканиране на пръстови отпечатъци (както е показано на една от снимките) и т.н.

В MDK се отбелязва също, че по принцип Android приложенията за Ara няма да са значително по-различни, следователно модулните устройства ще бъдат съвместими с повечето стандартни приложения от Google Play Store. Разработчиците са насърчавани да обърнат внимание на стабилността на приложенията и доброто им поведение в светлината на динамично променящ се хардуер.

Ако сте разработчик, може да свалите Project Ara MDK от тук.

 

А знаете ли, че модулният смартфон Ara може да струва само 50 долара?