Google днес обяви, че през април ще бъде домакин на първата Ara Developers конференция, която ще се проведе в музея по компютърна история в Маунтин Вю, Калифорния. В серия от три конференции Google ще покаже на разработчиците какво те ще бъдат в състояние да направят с проекта на компанията за модулен телефон.

Това е първото споменаване за бъдещето на проекта Ara, след като през януари Google обяви, че продава Motorola за 2.9 милиарда щатски долара на Lenovo. Общността от поддръжници на модулните смартфони Phonebloks, работещи с Google, говорят в долното видео за най-новите актуализации на проекта.

Първата конференция ще се проведе онлайн, ще се предава с жива видеовръзка и ще има интерактивни Q&A (Questions and Answers). Само ограничен брой хора ще могат да присъстват лично в музея по компютърна история в Маунтин Вю, Калифорния.

Според сайта на проекта конференцията ще се фокусира върху алфа-версията на Ara Module Developers Kit, която ще даде на разработчиците всичката информация, която ще им трябва, за да създадат Ara модули. В допълнение Google ще сподели за съществуващите и планираните функции на Ara платформата, както и ще обяви награди за разработчиците, които помагат на проекта.

За известно време не бе ясно какво ще стане с отворения проект за модулен телефон, след като Motorola бе продадена. Но Google ни успокои, като каза, че прехвърля Ara към Advanced Technology групата. Какво всъщност означава това? Това означава, че създаването на телефони, които хората ще могат да персонализират с отделни части, е приоритет за Google. А предстоящите конференции за разработчици ще приближат модулните смартфони по-близо до реалността.

 

 


Бихте ли искали да притежавате модулен смартфон?