IM платформите на пазара стават все повече, но нито една не успява да се конкурира с WhatsApp. Дори Facebook Messenger и iMessage не обявяват броя на активните си месечни потребители, което ни навежда на мисълта, че те са по-малки от тези на WhatsApp.

Малко преди края на годината екипът зад WhatsApp направи изявление, според което платформата има над 400 милиона активни месечни потребители. Впечатляващо е, че цели 100 милиона от тях са се регистрирали през последните четири месеца. Един от създателите на WhatsApp не пропуска да отбележи, че услугата става водеща в своя сегмент без нито едни долар инвестиция в реклама, разчитайки единствено на доволни потребители, които споделят историите си с близки и приятели.

Мнозина очакваха WhatsApp да загуби известен брой потребители, след като премина към абонаментен модел, но опасенията се оказаха напразни. Според мнозина най-младите потребители постепенно мигрират от "големи" социални мрежи като Facebook към бързи и динамични IM платформи като WhatsApp. ChatOn на Samsung има 100 милиона потребители.