В края на миналия месец се появиха малко повече детайли за Windows 10, от които разбрахме, че софтуерът ще поддържа MKV файлове по подразбиране. Форматът вече се поддържа и от конзолата Xbox One, след ъпдейт на плейъра през август. Всички тези промени пристигат още сега в Windows. С нов ъпдейт на вградения плейър в Windows 8.1, той вече може да възпроизвежда Matroska Multimedia Container файлове.

MKV използва контейнер с отворен стандарт и отдавна е основният файлов формат за филми и сериали, споделяни през торент сайтове. С този ход Microsoft дават известна легитимност на формата, която едва ли ще накара доставчиците на видео да продават съдържание без DRM защита. Поддръжката на MKV обаче дава възможност за споделяне на видео и аудио, които няма да изискват свалянето на чужд плейър, за да заработят.

MKV ще се поддържа и в Windows 10, заедно с Free Lossless Audio Codec (FLAC) файлове, които съдържат аудио с високо качество. Засега поддръжката на MKV е по-скоро ограничена, заради системните кодеци и поддръжката на субтитри, но това е добра първа стъпка. А и нищо не пречи на Microsoft да подобри софтуера си до излизането на Windows 10.

Прочетете: Microsoft ще разкрие повече подробности за Windows 10 през януари 2015 г.

Тагове: