Изследовател от Университета „Карнеги Мелън“ (Питсбърг, Пенсилвания), казващ се Даниел Шафрир и неговият екип искат да направят нещо невероятно: те искат да изпратят луноход на Луната и след това да споделят с нас контролът му и това как изглежда повърхността на естественият ни спътник (чрез стереоскопичните му камери).

Изследователите се стремят да спечелят наградата от 30 милиона щатски долара Google Lunar Xprize, за която се борят още няколко международни екипа.

Екипът на Университета „Карнеги Мелън“  се нарича Astrobotic Technology, той трябва да се справи с приземяването на робот на Луната и да изпрати видео на живо обратно към Земята, изминавайки най-малко 500 метра. Както можете да си представите, това е по-трудно, отколкото звучи, тъй като те трябва да помогнат на лунохода да напусне орбитата на Земята.

Шафрир, дизайнерът на игри Бен Боизел и астрономът Дан Арнет работят заедно, за да свържат робота с Oculus Rift, с който ще контролират робота. Те се надяват да споделят с децата по света това, което са виждали "само 12 души" на Земята. За да постигне целта си, екипът ще конструира свои собствен космически апарат и ще изстреля техния малък луноход, наречен Andy към Луната.

 

 

Прочети още: Д-р Алън Юстас подобри рекорда на Феликс Баумгартнер за най-висок скок с парашут