Китайските власти решиха да преселят почти 10 хиляди жители от югозападната провинция Гуейджоу заради завършването на строителството на 500-метровия радиотелескоп FAST, чието главно предназначение ще бъде търсенето на извънземни цивилизации.  

Операцията по преместването на жителите от провинция Гуейджоу ще започне още тази година. За смяна на местожителството се подготвят 9110 човека, живеещи в радиус от 5 км от строителната площадка. Като компенсация тези хора ще получат по 12 хиляди юана (около 1800 долара), а крайно нуждаещите се ще получат нови жилища. Както поясняват властите, хората в непосредствена близост от телескопа ще създават нежелани звукови и електромагнитни вълни.

 

Строящият се в Китай радиотелескоп Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) ще свали от първото място обсерваторията в Аресибо, разположена в Пуерто Рико. Диаметърът на телескопа там е само 300 метра, докато параболичната антена на китайския FAST ще достигне 500 метра. Стойността на китайския телескоп е 1.2 милиарда юана. Китайските астрономи се надяват високата чувствителност на телескопа да помогне в търсенето на извънземен живот извън пределите на Галактиката.