Екип студенти от Индийския институт по космически изследвания проектира и построи портативен радиотелескоп, чийто лесен дизайн и евтината му изработка го правят изключително подходящ за любители астрономи.

Освен това групата е създала и софтуер за анализ на събраните данни, който позволява на астрономите да подреждат наблюдаваните от тях обекти. По този начин, комбинирайки ниски цени и лесно достъпни ресурси, с които да се изработи уредът, студентите предлагат проект, от който лесно могат да се възползват университети, училища и други организации с ограничен бюджет.

"Този телескоп е специално предназначен за любителите радио астрономи, които могат да бъдат ученици, студенти и всякакви други хора", казва Деванш Агарвал, който е един от създателите на инструмента.

Въпреки че по принцип, за да засичате радиовълни от астрономически източници, ви трябва голям радиотелескоп, екипът успява да покаже, че дори един малък уред може да се използва за открития в света на радио астрономията. Така например същият този малък телескоп може да измери яркостната температура (температура на абсолютно черно тяло определена за монохроматично излъчване на космическия обект) на Слънцето и да наблюдава Сатурн, както и по-далечни региони като галактическата "ръка" на нашата собствена галактика Млечния път.

Самият телескоп се състои от сателитна антена, измервател на силата на сателитния сигнал и микроконтролер.

"В Индия същият този телескоп ще ви струва не повече от 75 долара", уточняват младите учени, които се надяват да внесат подобрения за следващата версия, като например увеличаване на чувствителността, което ще им позволи на наблюдават и други светлинни източници, различни от Слънцето.

През пролетта пък любителите астрономи ще могат да наблюдават Марс по-ярък, отколкото е бил някога в последното десетилетие.