Малко количество микроскопичен лунен прах беше продадено за половин милион долара, след като НАСА установи, че частиците са част от първата лунна проба, събрана от астронавта на Apollo 11 Нийл Армстронг.

Bonhams продаде на търг лунния прах от мисията Apollo 11 за 504 375 долара като част от разпродажбата на космическата история, проведена в сряда (13 април) в Ню Йорк. Сумата, която включва премията на купувача, не отговаря на предварителната оценка на Bonham от 800 000 долара до 1.2 милиона долара.

„Лот 21 предоставя уникална възможност да притежавате проверена от НАСА част от непредвидената проба на Apollo 11“, каза Иън Елинг, директор по изящните книги и ръкописи на Bonhams, преди да отвори наддаването на 220 000 долара.

Чукчето на Елинг финално падна на 400 000 долара, след като получи седем оферти. Спечелилият търга не беше идентифициран.

Успешната продажба бележи края на сложна и понякога заплетена история на лунния прах, откакто той пристигна на Земята през 1969 г. Малките проби, които бяха толкова малки, че Bonhams не успя да предостави общо тегло и посочи техния размер в микрони, бяха открити в шевовете на чанта, използвана за съхраняване на първата лунна проба, събрана от астронавт на Луната.

Петънцата лунен прах бяха използвани от куратор на НАСА, за да определи, че торбичката или „чантата за дезактивиране на контейнер за връщане на непредвидени проби“ е летяла по време на мисията на Apollo 11, след като беше продадена на търг от правителството през 2015 г. След като НАСА не прие да се откаже от чантата, поредица от съдебни дела, заведени от победителя в търга, доведоха до това, че чантата стана собственост на купувача.

Следващ правен спор, който беше уреден извън съда, завърши с това, че НАСА също предаде тестовите проби, след като чантата беше продадена на търг за 1 812 500 долара през 2017 г.

Аукционът продаде пробите, когато НАСА ги предаде, вградени в черна въглеродна лента с диаметър 10 милиметра, прикрепена към пет алуминиеви проби за сканиращ електронен микроскоп. Независимо тестване, проведено по искане на компанията, установи, че четири от петте проби съдържат частици от лунен прах, съответстващи на лунната проба за непредвидени случаи, събрана от Армстронг. Петата проба имаше лунни следи, различни от останалите четири, вероятно поради промяна в техниките за тестване.

НАСА обикновено твърди, че възстановеният от Apollo лунен материал е национално съкровище и не е частна собственост. Конкретни изключения са направени за запазените от астронавтите спомени, оцветени с лунен прах, и два комплекта международни подаръци за добра воля. Дори лунните скали, представени на астронавтите като награди, са само по име; пробите са заети от космическата агенция.

Непредвидената проба на Apollo 11, която включва 492 грама (17.4 унции) материал, по-фин от 0.4 инча (1 сантиметър), както и 12 скални фрагмента по-големи от 0.4 инча, остава под контрола на НАСА, както и по-голямата част от 842 паунда (382 килограма) от лунни скали, проби от ядро, камъчета, пясък и прах, които бяха върнати на Земята от шестте мисии на програмата Apollo, които кацнаха на Луната.

Законните продажби на донесен от човека лунен материал са рядкост. През 2018 г. Sotheby's продаде на търг единствената сертифицирана тогава от правителството проба от насипен лунен прах в частни ръце, три малки камъчета, донесени от роботизираната сонда Luna 16 на бившия Съветски съюз през 1970 г. Зърната, които тежаха общо около 0.2 грама (0.0007 унции), бяха продадени за 855 000 долара.

Продавано е и друго оборудване, изцапано с прах от лунната разходка на Apollo, но без сертификата, предоставен от НАСА, което прави пробите на Bonhams уникални.

Снимка: Bonhams

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца

 

 

Тагове: