Астрономи откриха звезда, която е двойник на нашето Слънце, но е много по-стара. Рядката звезда е най-старият „слънчев близнак“ и може да позволи на учените да надникнат в неговото бъдеще.

 

Звездата, която носи името HIP 102152, се намира на разстояние около 250 светлинни години от Земята в съзвездието Козирог и е наблюдавана от Европейската южна обсерватория, Чили. Учените са използвали VLT (Very Large Telescope), за да я наблюдават.

 

„От десетилетия учените търсят звезди-двойници на нашето Слънце, за да може да го опознаят по-добре“, коментира Jorge Melendez от Университета на Сао Пауло, Бразилия. „След 1997г, когато е открита първата подобна звезда, са направени много малко открития.“

 

Новото откритие ще даде отговор на въпрос, който си задават учените за нашето слънце: „Защо има толкова малко литий?“

 

Един от основните елементи в периодичната таблица – литий, се е образувал по време на Големия взрив – заедно с водорода и хелия. Обикновено съставът на една звезда отразява изобилието от елементи в материала, от който се е формирала. Слънцето съдържа само 1 процент от лития, който е участвал в облака, който го е формирал.

 

Оказало се, че HIP 102152 има дори по-малко литий. Предишни изследвания предполагаха, че по-младите звезди съдържат повече литий, но откриването на HIP 102152 позволява на учените да разберат по-ясно връзката между възраст и съдържанието на този елемент.

 

„Вече можем да заявим със сигурност, че, някак звездите унищожават своя литий с течение на годините, а лития на Слънцето изглежда напълно нормален за неговата възраст“, коментира TalaWanda Monroe от Университета в Сао Пауло.

 

Според проучването има вероятност скалисти, сухоземни планети, подобни на Земята, да обикалят HIP 102152. Това може да означава, че двойникът на нашето Слънце може да поддържа живот.