Приготвянето на храна в Космоса е интересно начинание, което е крайно различно от готвенето на Земята. Голяма част от процесите, които тук приемаме за даденост, са твърде сложни или скъпи, а други са напълно невъзможни. Наскоро стана ясно, че пърженето е един от тях.

Причината не е в опасността от летящи капки горещо масло. Учените Джон Лумбас и Тодорис Карапанциос установяват, че липсата на гравитация прави естествената конвекция невъзможна, което пречи на храната да стане хрупкава при дълбоко пържене. Ефектът може да бъде стимулиран с центрофуга, но начинанието е твърде сложно и скъпо за утилитарните условия на МКС, например. При центрофуга със сила от 3 g конвекцията се засилва и храната става дори по-вкусна, но при 9 g процесът е твърде силен и резултатите не са приятни. Липсата на конвекция обаче е сериозен проблем, при който храната просто попива мазнината.

А знаете ли, че NASA изпраща един от двама близнаци на МКС?