Един от лидерите в частната космическа индустрия - компанията Virgin Galactic, създадена от британския милиардер Ричард Брансън, обяви намеренията си да разшири своята дейност.

Припомняме, че Virgin Galactic планира да извежда туристи в околоземното пространство срещу 200 000 щ.дол., а очакванията са първият туристически полет на нейния самолет носител WhiteKnightTow да стартира от космодрума Spaceport America след около година.

Преди дни обаче компанията разкри плановете си да стъпи и в другия космически сегмент с голям потенциал за печалба - извеждането в орбита на изкуствени спътници. За целта нейният екип ще създаде собствен транспортен апарат за тяхното изстрелване, съобщават от New Scientist.

Инженерите на Virgin Galactic имат намерение да използват същата технология, с която ще осъществяват и туристическите полети. От компанията на Ричард Брансън заявиха, че тя ще извърши първото си извеждане на сателит през 2013 или 2014 г. Целта на компанията е да намали цената на една подобна операция от 10 на 1 млн. щ.дол.

В сектора на извеждането на спътници Virgin Galactic ще се конкурира с компанията SpaceX на друг ексцентричен богаташ - създателя на PayPal Елън Мъск. Както HiComm.bg вече писа, в средата на юли 2009 г. нейната ракета носител Falcon-1 осъществи първото частно извеждане на сателит в орбита.

 

 

Тагове: