Един от топ служителите на SpaceX заяви, че компанията вероятно ще стигне до Марс преди мисията на NASA Artemis.

Президентът и главен оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел каза по време на видео интервю за CNBC, че астронавтите ще достигнат Марс преди края на това десетилетие и ще използват Starship - една от предстоящите ракети за многократна употреба на SpaceX. Ракетите могат да превозват хора и полезни товари, а Шотуел сподели по време на интервюто, че полезните товари ще стигнат до Червената планета след около пет години, а скоро след това ще стартират и първите посещения.

„Мисля, че ще бъде през това десетилетие, да. Хората на Луната, по-рано“, каза Шотуел в краткото интервю, публикувано онлайн.

Въпреки че кораб на SpaceX все още не е помогнал на астронавти да достигнат до Луната, компанията е извършила успешни туристически пътувания до МКС, така че напредъкът със сигурност е възможен.

Това, което е малко странно за очакваната дата на Шотуел, на която хората ще пристигнат на Марс, е, че тя е далеч по-напред от това, което NASA предвижда по отношение на Artemis. Според изчисленията на агенцията Artemis ще изпрати мисия с екипаж до Марс през 2040 г. или около десет години след вече заявените от Шотуел планове на SpaceX.

Като се има предвид, че напоследък тестовете на Artemis не вървят толкова добре за космическата агенция, всичко е възможно. SpaceX може да победи NASA или да попадне в същите инженерни капани, които поглъщат толкова много пари и време.

Но SpaceX предоставя тонове технологии и оборудване на NASA, така че всяко решение SpaceX неизбежно засяга и двете страни. Независимо дали на главния изпълнителен директор Илон Мъск му харесва или не, той и NASA може да работят в по-голяма от очакваната зависимост. 

Снимка: Pikrepo

Виж още: Европейският марсоход няма да търси живот на Червената планета преди 2028 г.