Текст: Никола Папукчиев

 

От 3 години насам всеки азиатски или финландски производител мечтае за такова заглавие над ревюто на негов смартфон. Дори с течение на времето това определение се превърна в нарицателно, чак в клише. И ето че сега аз мога съвсем съвестно да използвам това заглавие на ревюто на Samsung Galaxy S II.

Всички заснети от нас видеоревюта можете да гледате тук.

Тествам мобилни телефони от почти 10 години – от самото начало на HiComm. През годините фенският ентусиазъм и еуфорията по хитови модели на Nokia и (Sony) Ericsson премина в разбиране на елементарните пазарни принципи, които карат компаниите да произвеждат и да налагат даден модел. Нагледах се на възходите и на паденията на почти всички производители, наложи ми се да призная преразпределението на силите в този сегмент и да отдам дължимото на митичния нов играч на пазара, който само с 1 (2, 3, 4...) хода промени целия пазар и разбирането ни за телефони.

 

Желанието да победиш iPhone

Предполагам се е появило в главата на всеки CEO в бранша някъде към края на поредния keynote speech. През последните няколко години всеки от тях се опита с променлив (не)успех да извади конкурент на пазара, а един даже почти отчаяно проплака и публично призна, че за толкова време все още не могат да изкарат конкурентен продукт, след което взе че сключи сделка за интегриране на нова смартфон OS с бившата си компания, с което тотално влоши положението…
От известно време имах усещането, че Samsung са най-близко до спечелването на тази битка. Може би анонсирането на оригиналния Samsung Galaxy S, който очевидно се конкурира с най-добрите в този сегмент, ми даде тема за размисъл, че ударът е въпрос на време...

 

Галактическа андроидна атака

В момента корейският гигант смазва пазара не само с Galaxy S II, а и с поредицата от Android таблети Galaxy Tab с различни размери и е въпрос на време техническите предимства и обективни преимущества да наклонят настроенията на потребителите, а с тях и пазара. В интерес на истината Samsung имат един страхотен съюзник в лицето на Google и тяхната Android OS. Това е задължителната комбинация, когато говорим за изцяло хардуерна компания, която трябва да побеждава хардуерна и софтуерна компания.

И за да е ясно отсега – Android Gingerbread 2.3 e най-добрата операционна система, създавана от конкурент на Apple. Дискусията дали превъзхожда iOS, е спорна, с аргументи в двете посоки, но за мен подходът като цяло е различен. Освен това не трябва по-добър да се бърка с по-бърз, по-красив, по-удобен и по-функционален поотделно, а да се очаква той да притежава всички тези качества едновременно. Работещ на телефон като Samsung Galaxy S II, Android 2.3 превъзхожда iOS 4.3 според мен.

 

Samsung Galaxy S II

Мисля да ви спестя подборния преразказ на техническите характеристики, които ще прочетете в този и в почти всеки друг такъв сайт, за сметка на личните впечатления от дните, през които ползвах SGS II. След като вече сте разбрали, че това е уникално

тънък и лек 4.3“ смартфон, с фантастичен Super AMOLED екран с 480х800 пиксела резолюция, двуядрен 1.2 GНz процесор, отделен GPU, 1 Gb RАМ памет и 8 Mpix камера с Full HD 1080p запис на видео, остава големият въпрос – имам ли полза от всичко това?

С една дума – да. Това е най-съвършеният от технологична гледна точка телефон, произвеждан някога. Той категорично превъзхожда iPhone 4 и го побеждава в най-основните функции: сърфирането в интернет (по-мощният процесор, по-големият екран и пълната поддръжка на флаш ви дават по-голяма свобода), фотографирането и заснемането на видео (по-функционален софтуер на камерата, по-високо качество и по-добра резолюция на снимките и видеото) и възпроизвеждането на мултимедия (вграденият плейър се справя с разнообразни компресии, формати и субтитри, а с HDMI кабел-аксесоар гледате 1080p видео от телефона на голям екран).

Усещането е невероятно – дори да теглите и инсталирате 6–7 приложения едновременно от Android Market, телефонът не се задъхва и има достатъчно ресурси да браузвате Google Earth например. С каквото и да сте свикнали до момента, SGS II е по-бърз и с по-добър екран – а това е нещо, което си личи непрекъснато.

Като прибавим към всичко това добрата сглобка (да, целият апарат е от пластмаса, но само така е постигнато ниското тегло и ултратънкият профил – 116 г, 8.5 мм)  и очаквано перфектната поддръжка на Android – имаме един съвършен хардуер с най-бързо развиващата се и масова операционна система. Комбинацията на тези обективни оценки прави Samsung Galaxy S II лидер.

 

Това, което ще пропусна...

Може да се изпише много за приложенията, но не мисля, че ще ви кажа нещо ново: за мен Gmail е най-добрият мейл клиент на планетата, синхронизацията на календар, контакти и документи за всеки потребител на услугите на Google е един малък празник, а допълнителният софтуер е твърде сходен с конкурентната платформа: почти не виждам разлика между Facebook  за iOS или Android, също както и при Twitter приложенията. С малки изключения е валидно правилото: „Каквото го има за едните, го има и за другите.“ Отскоро в България може да се пазарува от Android Market, така че в този аспект ситуацията е напълно изравнена. Борбата коя платформа притежава повече приложения, я оставям за статистиците по простата причина, че от стотиците хиляди програми и игри на вас ви трябват максимум 50.

 

И за финал... ами BlackBerry?

Ако ми даваха по левче всеки път, когато около мен се разразява спор Android срещу BlackBerry или iPhone – щях да бъда богат. Твърдението че BlackBerry е единственият телефон за бизнесмени, до голяма степен е клише, защото бизнес телефоните имат същите функции, каквито и останалите в тази тройка. С тази разлика, че апаратите на RIM изобщо не са в тази лига, ако говорим за екран и хардуер, и се опитват да наваксат с друго. Всеки бизнесмен (за мен правилният етикет на този клас потребители е heavy user) ще срещне приложения, отговарящи на неговите нужди и в Android устройство, а аз просто казвам, че на този етап Samsung Galaxy S II е най-добрият смартфон на пазара. Ако цял живот сте свикнали с нещо друго – няма да успея да ви убедя в обратното, защото вие за вас ще сте си прав, но преди да твърдите кое е най-доброто, трябва да опитате от всичко.

 

Кой е следващият номер 1?

Да, SGS II се появява на пазара почти година след iPhone 4 и е нормално да го превъзхожда, ще си кажете с право. Но оттук нататък короната принадлежи на Samsung и е въпрос на време да видим следващия смартфон, който вече ще носи прозвището Galaxy S II killer. А дали той ще бъде произведен от Samsung? Скоро ще разберем...

 

Тагове: