На специално CES прес събитие (макар и преди старта на експото) изпълнителният директор на корпорацията Jen-Hsun Huang сподели някой интересни, нови детайли относно GeForce Grid – новата cloud услуга за стрийм гейминг, която Nvidia възнамеряват да предложат. Всъщност тук не става дума точно за "новина" - Grid беше официално обявена още пред месец май миналата година.
На практика услугата не се различава особено много от проекти като OnLive и Gaikai и позволява поточно предаване на гейминг съдържание към практически всяко устройство – единственото изискване към хардуера на клиента е той да е достатъчен за да поддържа безпроблемно декодиране на H.264 видео. Иначе казано всеки съвременен таблет, смартфон, а и повечето Smart телевизори.

И докато нещата оклоло Grid са повече или по-малко ясни, представянето на Project Shield – дебют на Nvidia на пазара за хандхел гейм устройства (доминиран в момента от Sony и Nintendo) определено беше изненада.  Джобната “конзола” по всичко личи ще е първото изцяло Android базирано устройство от този клас на пазара. Тя доста прилича на типичен гейм контролер (Xbox геймпад например) с прикачен към него 5 инчов дисплей с HD резолюция от 1280 x 720 пиксела (294 dpi). Чипът който използва устройството е новият Tegra 4, за който компанията твърди, че е шест пъти по-бърз от предшественика си.
Техническите спецификации на чипа са меко казано впечатляващи: 4+1 ARM A15 ядра и 72 графични процесора, което го прави по-бърз от A6X чипа на iPad от четвърта генерация.
Tegra 4 е и първият в света четириядрен чип използващ новата Cortex A15 архитектура, благодарение на което резолюции от типа на 2560 x 1600 пиксела при честота на опресняване на дисплея от 120Hz не са проблем за него – нещо, което беше демонстрирано по време на презентацията в рамките на която Nvidia показаха играта Blood Sword: Sword of Ruin, вървяща гладко върху 4K TV от най-ново поколение.
Project Shield поддържа още HDMI изход, micro SD слот за карти памет, както и мултиплейър опция през WiFi. Макар, че имаме някой съмнение относно жизнеспособността на едно подобно устройство, особено на един пазар доминират от смартфони, таблети, VITA и 3DS, все пак Project Shield е интересен опит от страна на Nvidia за разчупване на съществуващите хандхелд стереотипи.
Очаквано на този етап подробности относно официалният пазарен дебют на продукта или неговата цена не се съобщават.

Тагове: