На конференцията I/O 2015 Google представи Brillo, "операционна система за Интернет на нещата (Internet of Things)", с Developer Preview, което идва през Q3 тази година.

Brillo "произтича" от Android, но е "полирана" за по-ниските нива на технологията. Тя поддържа Wi-Fi, Bluetooth Low Energy и други Android неща. Беше представен и Weave - междуплатформен общ език, който ще позволи на Brillo устройствата, телефоните и интернет да си говорят един на друг (това ще дойде през Q4 на 2015г.). Android устройствата автоматично ще откриват Brillo и Wave устройствата.

Амбициите на Google излизат и извън дома, каза Сундар Пичай на I/O 2015: "Представете си как един земеделски производител може да управлява фермата си от своя смартфон - охранителните камери, датчиците за влажност, оборудването за напояване и т.н. Всички те могат да бъдат свързани така, че да работят добре заедно."

Транспортната система на един цял град може да бъде свързана чрез Интернет на нещата, със свързваща информация за безплатни места за паркиране, обществен транспорт, както и информация за трафика, за да се подобри живота на жителите и пътуващите.

 

с

 

По същество Google иска да се увери, че всички и всичко е в състояние да работи с Android. Google вече не иска да е само във вашия смартфон, но и във вашата перална машина, хладилника ви, вашата кафе машина и дори машината за пуканки! Това е един изключително амбициозен проект на Google.

"Мисля, че Google разбра, че има класове изделия, които са били в близост до ресурсите, от които едно Android устройство има нужда," каза пред The Verge Шейн Дайър, президент на IoT (Internet of Things) платформата Arrayent.  "Но тъй като Android става по-голяма и по-голяма, има устройства, които искат да да стигнат до IoT , но те хардуерно са една степен по-долу. Рутерите и декодерите могат да попаднат в тази категория“, казва той.

Все още не е ясно дали Google ще бъде в състояние да се справи адекватно с Интернет на нещата. Според доклад от миналата седмица Brillo е насочена към устройства с около 32 MB или 64 MB оперативна памет. „Това автоматично изкарва от списъка неща като осветителни тела и термостати, които са с далеч по-нисък ресурс“,  казва Дайър. И все пак Brillo би могла да ускори развитието на устройствата и техните нови версии да са в състояние да използват тази ОС.

Едно е сигурно, нещата няма да се случат бързо, защото освен актуализация на хардуера, идва и момента с чисто човешкия фактор, т.е. едва ли един прекрасно работещ термостат би бил сменен от собственика му, само защото има нова версия, поддържаща Brillo и Wave.

Бъдещето определено ще бъде интересно, а Google дава явна заявка за основна роля в живота ни.

 

 

 

Google I/O 2015: Google официално представи Android M Preview (обновена) 

Тагове: