Google I/O 2015 се провежда в момента и на сцената на събитието Сундар Пичай и Дейв Бърк представиха официално Android M Preview. Android M ще дебютира като предварителна версия днес, а премиерата на финалната версия ще е по-късно тази година и ще донесе множество нови функции и подобрения в производителността. В същото време Сундар Пичай заяви, че компанията се е "върнала към основите си" и подобрява качеството на платформата.

Дейв Бърк, вицепрезидент на инженерството в Google, каза, че компанията е гледала това, което създателите на устройства добавят върху Android, и са вградили много от тези идеи в базовата система. Има шест нови области, в които Google се фокусира с M Preview, вариращи от нови функции, до Android Pay. Това са App Permissions, Web Experience, App Link, Mobile Payments, Fingerprint Support и Power Charging.

App Permissions е отдавна чакана функция в Android и с нея потребителите ще могат да одобряват или да не одобряват използването на различни фунцкии на смартфона от приложенията, които са инсталирали. Улеснено е и менажирането на самите разрешения, които сте дали по-рано.

Android App Link позволява на приложенията да отворят съдържание директно, вместо да питат потребителите в диалогов прозорец всеки път. Например, ако кликнете на Twitter връзка в имейл, Twitter приложението ще се отвори директно, вместо да ви пита дали искате да използвате Twitter, за да го видите.

Android M Mobile Payments донася нова система, наречена Android Pay. Тя използва NFC и Host Emulation Card за плащане на услуги и по същество заема мястото на сегашното Google Wallet App. Разработчиците ще могат да интегрират Android Pay в своите приложения за вградена система за плащания и покупки.

С Android M Google обещава и по-добър живот и ефективност на батериите с нова функция, наречена Doze, която позволява на системата да управлява процесите във фонов режим по-добре. Тя разчита на засичане на движения, за да определи кога някой използва устройството и кога то не е било използвано за определен период от време. Бърк каза, че това е разширило времето на готовност на таблета Nexus 9 с до два пъти спрямо Android Lollipop. Android M въвежда и нативна поддръжка на USB Type-C, която дава възможност за по-бързо и по-лесно зареждане.

 

Актуализация 8:30 ч.(29.5.2015 г.):

 

Google обяви новата си Now on Tap функция, която ви дава възможност да задавате въпроси и активно да търсите информация, без да напускате приложенията. Така можете да получите информация от всяко приложение, като натиснете и задържите Home бутона. Now on Top разбира въпросите контекстуално въз основа на приложенията, които сте инсталирали, и това, което се опитвате да направите. Един от примерите, които видяхме снощи, беше с музикалното приложение и слушането на песен на Skrillex, където беше зададен въпросът: „Какво е истинското му име?“, без да се уточнява на кого и Now on Tap веднага извади карта с информация за човека зад псевдонима Skrillex (Sonny John Moore).

Можете също така да кажете ОК, Google навсякъде в операционната система и да получите информация за това, което търсите - без да напускате приложението. Внедряването на Now on Top се очаква да дойде с Android M.

 

Прочетете още: Как да предпазим Android устройството си при продаване или подаряване 

 

Тагове: