В последните няколко години Huawei се превръща от една от многото китайски компании в един все по-важен играч на мобилния пазар. Поредното доказателство за това е фактът, че щандът на компанията беше един от най-големите и интересни на IFA 2015, поне що се отнася до мобилни технологии. На него най-накрая видяхме Huawei Watch, вече извън похлупака от Мобилния конгрес в Барселона. Бяха представени и два смартфона, които се очертават като едни от най-интересните тази есен.

 

Huawei Mate S

Най-привлекателен се оказа флагманът Mate S, който пристига с чувствителен на натиск 5.5-инчов Full HD дисплей. Това е възможно благодарение на технологията Force Touch, която няма нищо общо с Apple, въпреки че носи същото име. Тук Force Touch отключва едва няколко функции, като например възможността да активирате “лупа” в галерията, която приближава повече при по-голям натиск. Друга, далеч по-забавна функция, е възможността да използвате Mate S като кантар, който работи в диапазона от 100 до 400 г.

Mate S пристига с изцяло метален корпус, който оставя приятно усещане за устройство от висок клас. На гърба му е сензорът за пръстов отпечатък, който работи очаквано бързо и удобно. Освен това сензорът може да се използва за контролиране на случващото се на екрана, като с плъзгане отгоре надолу може да се свали лентата с известия или пък да скролвате през галерията. Интересни са и функциите за контрол с кокалчето на пръста, чрез написване на букви. Със “C” например стартирате Camera, докато “W” активира Weather, а с “M” отваряте Music приложението. Телефонът позволява да настроите и собствени форми, с които да отваряте приложения.

Всички тези функции работят бързо и леко, като телефонът не показа никакви забавяния, поне за краткото време, в което имах възможността да го изпробвам. Софтуерът тук е Android 5.1, префасониран с познатия Emotion UI. Той продължава да маха познатия ни app drawer и да променя почти напълно визуалната идентичност на софтуера на Google, което аз лично не харесвам въпреки добавените приятни функции. Спецификациите на Mate S включват осемядрен Kirin чипсет, 3 GB RAM памет и 32 или 64 GB вътрешна памет за стандартната версия или 128 GB при Luxury Edition. Задната камера е 13 MP, докато предната е 8 MP. Селфи феновете ще харесат наличието на нещо като лампа на предния панел, с която автопортретите на тъмно вече няма да са само леко размазана мечта.

 

Huawei G8

Другият нов смартфон на Huawei е позиционираният в средния ценови клас G8. Той е с метален корпус и също има сензор за пръстови отпечатъци на гърба, който функционира идентично на този в Mate S. Предната страна на устройството е заета от 5.5-инчов Full HD дисплей с ярки цветове и цялостно качествена картина. Чипсетът тук е Snapdragon 615, който върви в комплект с 3 GB RAM памет и 32 GB вътрешна памет. Камерата на гърба е 13 MP, която Huawei твърди, че се справя чудесно при слаба светлина, докато за селфитата отговаря 5 MP сензор.

И тук софтуерът е Android 5.1 с последната версия на Emotion UI, а батерията е с капацитет 3000 mAh. Като цяло G8 се усеща изненадващо добре в ръката, като металното шаси му придава усещането за смартфон от по-висок клас. Работата е на очакваното от Snapdragon 615 ниво, като вероятно някои по-тежки задачи биха затруднили процесора, но в ежедневните задачи всичко се случва бързо и безпроблемно.

 

Huawei Watch


Първата ми среща с Huawei Watch беше на Мобилния конгрес в Барселона, където той беше под похлупаци или зад ограничителна лента. В Берлин за първи път видях устройството буквално от първа ръка, като позитивните ми впечатления се запазиха, въпреки че ситуацията е променена. Часовникът е кръгъл и приятен на вид, като за това спомага резолюцията на 1.4-инчовия му екран - 400x400 пиксела, която е по-висока от на повечето конкуренти. Чисто физически Huawei Watch изглежда по-скоро като стандартен луксозен часовник, който обаче е сравнително голям и дебел. В софтуерно отношение има една единствена “изненада”, която се корени във факта, че това е един от първите часовници с Android Wear, който ще работи с iOS устройства. Освен това Huawei Watch пристига с над 40 предварително инсталирани watchfaces. И трите нови джаджи на Huawei ще се появят на пазара в следващите няколко седмици, като все още нямаме конкретни дати за България.

 

Тагове: