На 27 септември InGlobo и National Geographic ще превърнат Pirotska 5 Event Centre във визуално пространство, изпълнено с историите на четирима майстори фотографи, които ще разкажат какво се крие зад техните най-въздействащи кадри. Заедно ще видим и финала на първия годишен фотоконкурс на National Geographic и кои са големите победители в него.

„Истории в обектива“ е четвъртото събитие от поредицата на InGlobo „Ловци на истории“, в което ще се потопим в симбиозата между фотографията, личните истории и местата, на които ни отвеждат майсторите на снимането, преследвайки перфектния кадър. Водещи на събитието ще са главният редактор и водещ на подкаста на InGlobo Свилен Георгиев и ководещият на подкаста InСтории, видеографът и документалист Мартин Граховски.

Te ще ни запознаят отблизо с четиримата фотографи, жури във фотоконкурса на National Geographic, които ще ни преведат през различни истории в процеса на снимане. Ще говорим за корените на любовта им към фотографията, за това какво научават за себе си и света чрез снимките, за връзката им с хората, но и за свързването със заобикалящата среда, за суровата красота на снимките и за бъдещето на фотографското изкуство. Те ще разкажат и за това какво ги е впечатлило сред участниците в конкурса и на какво са базирали избора си за победителите в него.

 

Запознайте се с ловците на истории

В началото на XX век норвежкият драматург Хенрик Ибсен казва: „Хиляди думи не оставят същото дълбоко впечатление, както едно единствено дело“. След смъртта му през 1906 г. този цитат е парафразиран в един от най-използваните изрази днес: „Една снимка казва повече от хиляда думи”. Героите в четвъртото издание на поредицата събития „Ловци на истории“ - „Истории в обектива“, ще се опитат да ни докажат точно това твърдение.

Кадрите на архитекта, пътешественик и фотограф Димитър Караниколов ни позволяват да обиколим света и по-интересното – да го видим и от птичи поглед. Той ще е и първият ловец на истории, който ще ни представи богатия си улов от заснети моменти отвисоко. За Димитър най-добрите снимки са не само визуално издържани, но и разказват интересна история с интересен герой, имат съдържание. В последните няколко години той пътува на специализирани фотографски експедиции в опит да заснеме автентични места, хора и непознати гледни точки със своя дрон. Негови снимки са публикувани от Lonely Planet, Vogue, Fubiz, Designboom, National Geographic. През 2019 г. печели Международните фотографски награди (International Photography Awards) в категорията „Фотография от пътуване“, а през 2020 г. става Aerial Photographer of the Year в категория „Изящно изкуство“.

Следващият ловец на истории е журналистът и фотограф Вера Гоцева – Ломовера, която ще ни потопи във вдъхновяващите истории на социалната фотография, пречупена през фототерапията. Тя има 8 реализирани изложби и няколко значими документални проекта. Освен това Вера води иновативни курсове и обучения по фотография и групови фотоаналитични опити. Снимките ѝ са намерили място в издания като The Atlantic, The Huffington Post, Der Spiegel, Granta и др.

Фотожурналистът Стоян Ненов е третият майстор-фотограф, който ще сподели с нас своите истории през обектива, а те не са малко. Започва кариерата си в български ежедневници, а от 2003 г. е фоторепортер на агенция „Ройтерс“ в България. Отразявал е широк кръг събития в страната и чужбина – новини от горещи точки, социални репортажи, както и множество спортни състезания. През 2016 г. Стоян е част от екипа на агенцията, спечелил „Пулицър“ за заснемането на бежанската криза в Европа.

Специален гост на събитието ще бъде и Хайме Рохо – фотограф на National Geographic със страст към дивата природа, опазването на околната среда и вълнуващите истории, който се надява някой ден снимките му да се превърнат в инструмент за създаване на нови защитени територии. Като фотограф често си сътрудничи с екологични организации и правителствени агенции по цял свят. Рохо е старши стипендиант на Международната лига на природозащитните организации, попечител на фондация WILD и носител на редица престижни награди като World Press Photo и Wildlife Photographer of the Year.

 

Фотографията и National Geographic

Фотографията е неразривно свързана с дейността на National Geographic и със стремежа към изследване и преоткриване на света около нас. В настоящото издание на „Ловци на истории“ ще видим и кои са големите победители във фотоконкурса на National Geographic от 2022г. Категориите в конкурса са вдъхновени от всичко, което ни заобикаля, и са озаглавени „Животни“, „Хора“, „Пейзажи“ и „От високо“.

Победителите във фотоконкурса ще спечелят награди, осигурени от National Geographic и Samsung. Четирите най-добри кадъра ще бъдат публикувани в октомврийския брой на списание National Geographic. Големият победител ще спечели Samsung Galaxy S22 ULTRA, както и незабравимо National Geographic пътешествие с компанията G Adventures до Португалия и ще има възможност да опознае нови култури, традиции и уникални природни и исторически забележителности. Носителят на „Наградата на публиката“ и победителите във всяка категория ще получат мобилен телефон Samsung Galaxy S22 ULTRA, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.

В InGlobo обичаме човешките истории, представени в разнообразен контекст, от различни гледни точки и дори през въздействащата среда на изкуството. Нямаме търпение да чуем и видим историите в обектива!

Събитието се организира със специалното партньорство на National Geographic и с подкрепата на Mastercard и Jack Daniels.

Къде: Pirotska 5 Event Center – София, ул. „Пиротска“ 5

Кога: 27 септември, 19 ч.

Вход: свободен