Миналата седмица Лас Вегас бе дом на най-важното ежегодно технологично изложение - CES. Consumer Electronics Show започва историята си през далечната 1967 г. и оттогава е мястото, на което големите и не чак толкова големите компании в областта на потребителската електроника представят своите планове за годината.

През седмицата отразихме случващото се по време на CES 2013 подробно, но предполагаме, че повечето от вас нямат желание да се връщат в архивите, за да прочетат обобщение на анонсите. Именно затова за седмицата след изложението сме подготвили поредица от няколко кратки резюмета на най-важните нови продукти по категории. Макар CES никога да не е бил най-важното събитие в областта на мобилните телефони и таблетите, за които ще четете повече след месец по време на MWC в Барселона, няколко устройства успяха да грабнат вниманието ни.

 

Смартфони

Sony Xperia Z

От няколко месеца из мрежата се носeха слухове за следващия суперсмартфон на Sony и както обикновено повечето от тях се оказаха точни. Макар и спорно, според нас Xperia Z е най-добрият смартфон, анонсиран по време на CES.

Устройството впечатлява с невероятен индустриален дизайн и ултратънък корпус, който е, забележете, водоустойчив. Японците не обещават само защита от пръски, а възможност за пълно потапяне под метър вода за половин час. Това наричаме уникално предложение - вместо да се стреми да отреже още един милиметър дебелина или да впечатли със софтуерни добавки, които никой не използва, Sony прави първия топ-енд екстремен смартфон.

От гледна точка на хардуер откриваме невероятен 5-инчов 1080p дисплей, 1.5GHz-ов четириядрен Snapdragon S4 Pro чипсет, 2 GB RAM памет, 13 MP камера с Exmor R сензор и LTE модул.

Sony Xperia Z е един от най-сериозните конкуренти на Samsung Galaxy S IV и iPhone 5S, повече за които може да прочетете тук.

 

Huawei Ascend Mate

Нямаше как да пропуснем чудовищния 6.1-инчов смартфон на китайците от Huawei. Устройството не е толкова впечатляващо от хардуерна гледна точка, но за пръв път минава психологическата граница. Не бива да се учудваме обаче, защото доскоро смятахме, че психологическата граница от 5 инча също няма да бъде мината. Въпреки това силно се надяваме 7-инчовата територия да остане за таблетите.

Ascend Mate вероятно ще бъде достъпен, както сме свикнали при китайските производители, но сдобиването с него в България ще изисква допълнителни усилия. Дисплеят му има резолюция едва 1280 х 720, което е учудващо, имайки предвид, че по-малки смартфони като Sony Xperia Z разчитат на 1080p панели. От хардуерна гледна точка Ascend Mate е стандартен топ енд смартфон през 2013 г. - 1.5GHz-ов четириядрен SoC, 2 GB RAM памет, 8MP камера и 4050 mAh батерия, която вероятно няма да издържа толкова, колкото предполагате.

 

ZTE Grand S

Все по-лесно става объркването на Huawei и ZTE. Двете китайски компании анонсират почти идентични устройства с невероятен хардуер, които обикновено са предназначени само за родния пазар.

ZTE Grands S носи помпозната титла "най-тънък 5-инчов смартфон", която всъщност не значи толкова много, имайки предвид, че най-големите смартфони на пазара все още са малко.

Устройството е дебело едва 6.9 мм, въпреки че има 1080p дисплей, четириядрен процесор, 2 GB RAM памет, 16 GB вградена памет и 13 MP камера. От съответния ход на иновацията обаче страда батерията, която е с капацитет едва 1780 mAh.

Подобно на всички останали Android смартфони, представени по време на CES, Grand S използва Jelly Bean в комбинация с разработен от ZTE скин.

 

Lenovo IdeaPhone K900

Огромен смартфон анонсира и Lenovo. IdeaPhone K900 разполага с 5.5-инчов 1080p дисплей, поместен в красив корпус от неръждаема стомана и поликарбонат. Устройството също е предназначенo само за китайския пазар, къдетo се конкурира с продуктите на ZTE и Huawei.

Lenovo IdeaPhone K900 се различава от всички свои конкуренти, тъй като използва процесор на Intel. Двуядреният 2 GHz-ов Atom чип би трябвало да конкурира Nvidia Tegra 4 и последното поколение Exynos като обобщена производителност.

Всички останали параметри на устройството са по-скоро стандарти за класа - 2 GB RAM памет, 13 MP камера и ултратънък корпус (6.9 мм). Хм, изглежда имаме втори претендент за титлата "най-тънък гигантски смартфон".

 

Прочетете повече какви са новостите при таблетите на следващата страница.

Таблети

Razer Edge

Най-интересният таблет, анонсиран по време на CES, всъщност не е точно таблет. Razer Edge създава нова ниша от геймърски устройства с големи сензорни дисплеи и странични контролери, която определено няма шанс да стане масова, но е интересна за по-закоравелите потребители. Edge е финалната версия на Project Fiona, за който сме писали преди доста време. Устройството може да се използва както с два странични контролера, така и със стандартен геймпад. Разбира се, създадените за сензорни дисплеи игри не изискат никаква допълнителна периферия, а свърването на клавиатура за MMO и RPG заглавия не е проблем.

В сърцето на Edge откриваме стандартни Intel Core процесори и видеоускорител от Nvidia, задвижвани от Windows 8. По-евтината версия използва Intel Core i5, 4 GB RAM памет и 64 GB SSD, а Pro варианта - Intel Core i7, 8 GB RAM памет и 128/256 GB SSD.

Базовият модел струва 999 долара, но предполагаме, че не бихте искали да си го купите без невероятния аксесоар с два аналогови стика, бутони и допълнителна батерия, който е ваш само срещу 249 долара. Razer ще предлага и клавиатурен док, чийто дизайн все още не е завършен.

 

Polaroid М7 и M10

Таблетите на Polaroid се позиционират в ниския клас. Важно е да отбележим съществуването им по друга причина - компания със сериозно минало областта на фотографията, превърнала се в нарицателно за моментална фотография и част от поп културата, започва да произвежда нов тип устройства. Това доказва, че експлозията на таблетите всъщност предстои и няма да е учудващо, ако още по-далечни от тях компании започнат да навлизат в пазарния сегмент.

Polaroid M7 и M10 всъщност са доста прилични устройства с невероятни цени. 129-доларовият 7-инчов таблет разполага с двуядрен процесор и 1 GB RAM памет, а 223-доларовата 10-инчова версия разчита на четириядрен силиций и има 5 MP камера. Нещо повече - и двете устройства използват последната версия на Android, комбинирана с доста добре изглеждащия скин на Polaroid.

Ако компанията успее да запази името си, тя може да се окаже достоен конкурент на Amazon при таблетите за консумация на съдържание.

 

4K таблетът на Panasonic

Дефиницията за таблет става все по-обща. Ако преди година тя включваше устройства, подобни на iPad, то след CES 2013 под "таблет" можем да разбираме сравнително големи настолни устройства, които може да се използват по различни начини, включително в професионалните среди. 

Именно такъв тип продукт е новия 4K таблет на Panasonic, който е насочен най-вече към креативните професионалисти - архитекти, инженери, дизайнери и фотографи. 20-инчовото устройство предполага използване на маса или поставка, но може да функционира и автономно благодарение на огромната си батерия. Работата на нестандартни места със сигурност няма да е удобна за продължително време, но свободата, която конфигурацията предоставя, в впечатляваща. За съжаление все още не разполагаме с подробна информация за устройството. Не бива да забравяме още, че 4K, в комбинация с толкова малък физически диагонал на дисплея, води до невероятна пикселна гъстота за този клас устройства.

 

Vizio

Макар да не се предлагат на българския пазар, продуктите на Vizio винаги успяват да ни впечатлят с ясната си идея, минималистичния си дизайн и най-вече софтуерната чистота, която осигуряват.

Един от най-големите щатски производители на телевизори се стреми да навлезе и в пазарите на PC-та и таблети, разчитайки както на Android, така и на Windows.

По време на CES комканията анонсира 11.6-инчов Windows 8 таблет с 1080p дисплей, използващ процесор на AMD, 7 и 10-инчови Android таблети, конкуриращи Nexus линията на Google и Kindle Fire и дори два смартфона за китайския пазар. Интересно е, че Vizio е една от първите компании, които показаха устройство с Nvidia Tegra 4 малко след анонса на чипа. 10-инчовият Android таблет на компанията е изключително бърз благодарение на новия чип на Nvidia, за който може да прочетете повече тук.

Vizio е единствената популярна компания освен Google, която предлага смартфони и таблети с напълно чиста версия на Android. Същото се отнася и за Windows хардуера й, който не включва ненужни допълнения.

Очаквайте следващото резюме на CES 2013, посветено на най-големите, най-детайлните и най-скъпите телевизори, представяни някога.