Ако сте по-редовни наши читатели, вероятно помните, че преди две години станахме членове на Европейската асоциация за образ и звук EISA. В нея членуват над 60 медии от 23 европейски държави, които гласуват за най-добрите продукти в шест експертни групи. Като членове на Мобилната експертна група, HiComm има важен глас в избора на най-добрите мобилни продукти, които да получат най-престижната награда в нашата сфера, която се дава от независима медийна организация.

Преди бляскавата церемония по награждаването през септември обаче членовете на EISA имаме няколко важни задачи, които започват с EISA Press Convention. Това е събитие, на което представителите на медиите се срещаме с някои от производителите, за да видим продуктите им от първа ръка. Тази година събитието се проведе в Антверпен, Белгия, където в рамките на два дълги дни имах възможността да видя най-новото от Huawei, Honor, хърватската Hangar 18, както и портфолиото на Harman, за които можете да прочетете повече в съответните материали.

Още неразопаковали куфарите си, получихме покана да определим и номинациите си за наградите на EISA 2017-2018 в нашата експертна група. В рамките на тази седмица всички членове на EISA, включително и екипът на HiComm, избираме най-добрите продукти според нас в категориите, които са част от нашите експертни групи и които сме тествали лично. След като се съберат номинациите на всички членове, се подготвяме за финалното гласуване в края на месеца.

Носителите на наградите на EISA се обявяват публично на 15 август

Самото гласуване на победителите се случва по време на Общото събрание на EISA, което през 2017 ще е в град Сплит, Хърватска. Там всички експертни групи имат няколко дни, за да определят победителите във всяка категория. Понякога този процес е адски лесен, но в много категории няма изразени лидери и конкуренцията е жестока. Именно там се получават и основните сблъсъци между членовете и експертните мнения на всички медии. Общото събрание също така е мястото за вземане на някои ключови решения за вътрешната организация на EISA.

В първата си година в EISA очаквахме, че с избора на победителите сложното приключва, но това се оказа огромна заблуда. През юли всички членове съвместно изготвят текстовете с аргументация за всяка една от наградите. Това е много важен процес, тъй като тези текстове излизат идентични и непроменени във всички медии, както и в сайта на EISA. Също така трябва да се преведат на всеки един от официалните езици на 23-те държави членки. Като единствен член на EISA в България преводът на тези текстове на български се пада на нас. В рамките на юли се изготвят и изображенията за наградените продукти.

Самите награди са една от най-строго пазените тайни в Европа, докато не дойде моментът за официалното им публикуване на 15 август в полунощ. Тогава те се появяват както на сайта на EISA, така и във всяка от медиите, членуващи в организацията, и в печатните им броеве, които излизат след тази дата. Кулминацията на всяка година за EISA е гала церемонията в Берлин, която е част от събитията около изложението IFA и където компаниите победители получават наградите си.

Както всяка година наградите на EISA са нещо като равносметка за случващото се на пазара, която обаче е малко по-глобална от това, което можем сами да обобщим у нас. По време на дискусиите за награждаване всеки член на Асоциацията дава своята гледна точка към всеки продукт, която е пречупена през различните пазари, култури и потребителски навици. Именно този елемент прави наградите на EISA престижни и важни, а членуването в тази организация не просто престижно задължение, а удоволствие, което разширява хоризонтите ни и ни прави част от малка, но сплотена общност на европейски журналисти и маниаци на технологични теми.

Тагове: