Преди броени дни започна годишното изложение на фотография на дивата природа, а самото събитие бе открито с награждаване на най-добрите фотографи и техните снимки. Всяка година професионалисти и любители от целия свят записват своите фотографии за участие в английското изложение, като тази година броят на изпратените снимки надмина 600. Те варират в съдържание и изпълнение - от черно-бели до цветни, заснети със смартфон или фотоапарат.

Репортерът на National Geographic Брент Стиртън взе Голямата награда за фотограф на годината, шокирайки журито с изображения на убит носорог след бруталното отрязване на неговия рог. Снимките на Стиртън са семпли и статични в сравнение с останалите фотографии, но посланието е остро и еднозначно. Чувстваме тъга и отвращение, след като видим поредния жив организъм, жертва на човешката алчност и суета. „Снимката притежава ужасяваща интимност – канейки ни да преосмислим отговорностите ни към природата и света“, коментира Луис Блекуел, председател на журито.

Самият автор на снимката цели  да вдъхнови и информира млади фотографи по целия свят за опасността, която хората носят за животинския свят. Силата, която притежават изображенията, е достатъчна да даде тласък към активна борба за спасяване на животинския свят, вярва Стиртън. Голяма част от хората не споделят мнението на автора. Шокиращата гледка, която представя снимката, не съдържа артистичност, а е чиста доза разследваща журналистика, твърдят фотографи и посетители. (Снимката на Стиртън може да  намерите в края на нашата галерия поради обезпокояващото й съдържание.)

Освен Голямата награда Даниъл Нелсън също грабна отличие – за най-добра снимка в дивата природа, направена от млад фотограф. Холандецът получава първия си фотоапарат, когато е на 6 години. Оттогава фотографията се превръща в неговата страст. Даниъл печели тази награда едва на 16-годишна възраст със своята снимка на младата горила Како, блажено отпочиваща под сянката на дърветата в Националния парк на Конго.


"Сладък живот" - Даниъл Нелсън, Конго, Африка, заснет с Canon EOS 200D © Daniël Nelson

Въпреки спокойствието, което ни показва снимката, зад нея стои тъжната статистика на изчезващите тропически гори. За съжаление малко горили като Како и нейното семейство имат късмета да живеят в защитени територии и паркове. Ловът, болестите и масовата сеч са сред основните фактори за изчезването на този вид в Западна Африка, поради което популацията им се очаква да намалее с до 80% в следващите 20 години. „Тази снимка улавя момента по прекрасен начин, показвайки ни безгрижието на един ден от живота на горилата - такъв, какъвто трябва да бъде - без опасността от човека“, казва Луис Блекуел.

Тази година изложбата на конкурса Wildlife Photography беше посетена от над 15 000 посетители в Националния исторически музей на Великобритания, а колекцията от снимки беше достъпна и за милиони посетители в интернет. Съчетавайки изкуството на фотографията и неподправената красота на природата, организатори, фотографи и посетители стават част от глобалното движение, целящо да ни припомни простата истина, че не сме единствените, които наричат Земята свой дом.