От вчера светът е Зимна олимпиада - в Пьонгчанг стартираха XXIII зимни олимпийски игри, а церемонията по откриването на спортния форум впечатли със своя размах, визуални ефекти, послания и невероятния синхрон между участващите в нея над 6000 души.

Голямата атракция обаче дойде от грандиозното шоу, което дроновете на Intel изпълниха по време на церемонията.

Точно 1218 дрона, оборудвани с LED светлини, летяха над присъстващите в уникално светлинно шоу. Те изписаха в нощното небе над Пьонгчанг петте олимпийски кръга. По този начин компанията подобри собствения си рекорд от 500 дрона, обрисуващи фигури в небето.

"Това е пример за срещата на изкуство и технология", казва генералният мениджър на подразделението за дронове на Intel Анил Нандури.

Машините са модел Shooting Star и тежат 226 грама и могат да летят във формация до 20 минути. Всяко движение на групата е програмирано с 3D софтуер.

via GIPHY

По време на церемониите по връчването на медали Intel планира нови шоу програми, този път с 500 дрона.

Интересно е, че дали в програмата участват 1218 или 500 дрона, логистичните предизвикателства са едни и същи. Причината за това е начинът, по който работи платформата Shooting Star. След като аниматорите изготвят визуализациите чрез 3D дизайн, всеки дрон получава своята задача - да работи като пиксел в нощното небе. Повечето летателни апаратчета осигуряват не само по-голямо изображение, но и по-добра дълбочина. "Получавате пълно триизмерно пространство, което ни позволява да прилагаме различни интересни ефекти и промени в изображението", добавя Нандури.

Когато започне изграждането на самата анимация, всеки дрон работи самостоятелно и връзката му е директно с централния компютър, а не с дроновете около него. Точно преди групата да излети, компютърът определя и кой дрон каква роля ще има, базирано на нивото на батерия и силата на GPS сигнала на всяка машинка.