Вавилон е бил един от най-важните антични градове. Средище не само на търговия и наука, но и на хора, идващи от различни култури, привлечени от обаянието му. Лондон! Лондон е именно такъв град, но в друго време. Днес, сега. По-цивилизовано, но все още не напълно откъснало се от варварското. Защото въобще възможно ли е? Възможно ли е човешката природа да се промени из основи, за да изостави предразсъдъци, злоба и завист в даден момент от своето развитие и да продължи с други очи – чисти и жадни само и единствено за знание и доброта?

Това са въпроси, които, сигурен съм, си задава всеки един от нас, когато види несправедливост, когато види до какво води желанието за мъст и власт. Въпроси, които си задавах, докато гледах въздействащите фотографии на Асгар Камсех, Ангелос Цорцинис и Еспен Расмусен. Толкова е трудно да откъснеш очи, въпреки че те удрят точно там, където не можеш да се защитиш с физическата си сила – някъде вътре в теб. Това е силата на снимка, която има какво да разкаже, а не просто да покаже. За да има баланс, от другата страна на спектъра на емоциите са кадрите, които те карат да се усмихнеш, да видиш красивото в света – точно както са го видели Кей Номиями и Кевин Фрайър.

Именно силата на снимката е в центъра на Sony World Photography Awards 2016 (SWPA), най-мащабния фотографски конкурс в света. Титла, която напълно заслужава.

 

Kevin Frayer, Canada, Winner, Professional, Environment, 2016 Sony World Photography AwardsСамото събитие се проведе преди месец, a следващото му издание ще е 10-о, юбилейно. Записването за Sony Photography Awards 2017 започна на 1 юни тази година, а повече информация можете да откриете тук. 

 

Лондон, столица на фотографията

3ащо алегорията с Вавилон и какво общо има конкурсът със столицата на Великобритания? И трите са толкова разнообразни, толкова космополитни и мащабни! А изброените по-горе имена са само малка част от фотографите, които взеха участие в тазгодишното издание на SWPA. Но мисля, че избързвам.

Sony World Photography Awards 2016 е деветото издание на конкурса, в основите на който е заложено не само да награди най-добрите фотографи (професионалисти и аматьори), но и да им даде възможност и поле на изява.

Именно това засегна и Скот Грей, основател и изпълнителен директор на World Photography Organisation, по време на специал­на конференция за медиите, пристигнали в Лондон за събитието. Грей спомена само някои от предишните участници, които благодарение на конкурса днес се занимават професионално със своята страст. През 2009 година Клейър Мартин се включва в отворената категория (непрофесионалисти), а днес работи с някои от най-големите издания. През 2013 година Ата Аднан печели същата категория, а днес вече има поръчки от BBC. Примерите продължават, а това е наистина най-голямото мерило за успеха на конкурса. „Тези успехи резонират с нашия бранд, нашите разбирания и това е нов подход към фотографията“, добави Грей. „Това е голяма гордост за нас“.

 

Julien Mauve, France, Winner, Professional, Conceptual, 2016 Sony World Photography Awards

 

Самият конкурс е разделен на пет категории (художествени и документални) – професионалисти (14 подкатегории, сред които архитектура, портрети, текущи събития, съвременни проблеми и други), отворен конкурс, младежи (12–19 години), студенти по фотография и национални награди. Тазгодишното издание е три пъти по-голямо спрямо това от миналата година, а журито има нелеката задача да избере най-добрите снимки сред над 230 000 подадени творби. Не просто трудна задача, но и много отговорна.

Това сподели и Сю Стюарт, съдия в SWPA. Ако си представяте огромен куп снимки, от който се вади една, оценява се и се продължава към следващата, няма да сте много далеч от истината. „Влизаш в стаята и ще си там три дни“, разказва с усмивка Стюарт. Така се стига до финалните, пресети претенденти.

Въпреки че обикновено се забелязват близки теми през годините, журито всяка година се изненадва от разнообразието. Преди година много популярни са котките и децата в художествения раздел. И макар да звучи странно, Стюарт с радост си припомня страхотните хореографии с котки, които е оценявала.

Тази година навлиза и нова подкатегория в професионалната секция – инсценирана, предварително подготвени кадри. В нея победител е Алберто Алицата с поредицата Iconic B („Иконичната Б“). В нея фотографът пресъздава някои от най-добрите фотографии от последните години, но център в тях не е някой професио­нален модел, а кукла Барби.


Alberto Alicata, Italy, Shortlist, Professional , Staged, 2016 Sony World Photography Awards

 

Sony и Съмърсет Хаус

Една малка част от събитието беше посветена на продуктите на Sony, сред които имах възможност да се докосна до наскоро обявения RX10 III. Фотоапаратът е оборудван с прецизен автоматичен фокус, на който са му нужни едва 0.09 секунди. Интересен елемент безспорно е и новият Zeiss Vario-Sonnar T обектив, който се справя с разнообразни снимачни условия и сцени – от широкоъгълни пейзажни снимки до телефото кадри на спортни събития. Новата оптика включва осем ED елемента от стъкло, от които един super ED елемент и две ED сферични лещи. Матрицата е 1” 20.1 MP и заснема видео с 4K. Приятният боке ефект е гарантиран. От японския производител наблегнаха на покачването на пазарния си дял в сферата на дигиталните камери и добавиха, че преди 5 години присъствие­то им във Full Frame сегмента е нула. Днес достига до 19%.

 

 

Приятна изненада беше възможността да изпробвам някои от най-новите обективи на Sony, а мястото на теста ни пренесе век назад във времето – музей и художествен център Съмърсет Хаус. Сградата е била кралска резиденция, а на една от терасите й ни посрещна кралица от други времена, която ни помаха и се приготви за снимки. Качихме се по витите стълби на Съмърсет, за да се срещнем с младия Шек­с­пир, а от терасата на последния етаж, разкриваща прекрасна гледка към Темза, успяхме да уловим младите влюбени, които се разхождаха по моста.

 

Емоционалните фотографии

След като приключихме снимките, дойде време да посетим и изложбата с победителите и специално подбрани снимки от SWPA 2016. Макар и български фотографи да не бяха сред победителите, някои снимки намериха място в изложбата. Това бяха Иван Кавалджиев, победител в категорията национални снимки, но и Иван Масларов, категория "Умивка"

Името на фотографа, който грабна най-желаната награда – L’Iris d’Or, или Фотограф на годината, е Асгар Камсех. Той заслужи наградата с поредица портрети, обединени под името „Огън на омразата“. В нея централно място имат образите на жени, станали жертва на един от най-ужасяващите актове на омраза, завист, ярост и още редица плашещи човешки емоции – нападение с киселина. Камсех получи награда от 25 000 щатски долара на церемонията, провела се в Лондон.

 

Asghar Khamseh, Iran, Photographer of the Year, 2016 Sony World Photography Awards

 

На събитието Кей Номияма от Япония беше отличен за Фотограф на годината сред любителите и това му донесе не само престижното отличие, но и награден фонд в размер на 5000 долара. Отличени бяха и носителите на титлата Фотограф на годината при младежите и студентите. Всички победители получиха най-новата фотографска техника от Sony.

 

Kei Nomiyama, Japan, Open Photographer of the Year, 2016 Sony World Photography Awards

 

Наградата в една от най-интересните категории, Текущи събития, отиде при Ангелос Цорцинис. Гръцкият фотограф участваше със серията „В търсене на европейската мечта“, посветена на бежанците и мигрантите, които преминават през Турция и навлизат в Европа през Гърция. За да ограничи навлизането в територията си, гръцкото правителство изгражда преграда, дълга почти 13 км и висока над 2 м. Това е и причината много от бежанците да навлизат в Европа през Егейско море. Много от тях губят живота си, търсейки безопасност. Снимките на Цорцинис плениха вниманието ми с нещо много спе­циално – бежан­ците са хора, те са изморени, търсят защита, имат човечен образ – образ, който невинаги можем да видим в други фотографии.

 

Angelos Tzortzinis, Greece, Winner, Professional, Current Affairs, 2016 Sony World Photography Awards/ AFP

 

Вниманието ми прикова и фотографският разказ на Еспен Расмусен, който грабна първа награда в оспорваната категория „Ежедневие“. Серията „Проклятие­то на въглищата“ ме пренесе в Западна Вирджиния, САЩ. Щатът, в който неотдавна въглищата са еквивалент на злато, а в средата на миналия век в този отрасъл са заети 140 000 души. Днес са едва 15 000. Когато президентът Обама приема регулациите за околната среда, въглищният отрасъл се свива още повече. Едно правилно решение за бъдещето на планетата обрича цяло общество на труден и мрачен живот. Снимките открехват вратите на старите къщи, дори свалят дрехите на отчаяните хора. Въвеждат ни в едно навъсено ежедневие. Самите победители бяха официално обявени на галавечеря, на която получиха и наградите си.

 

Espen Rasmussen, Norway, Winner, Professional, Daily Life, 2016 Sony World Photography Awards/ VG / Panos Pictures

 

Лондон, ще се върна

Чувството да се докоснеш до такъв град, да се докоснеш до снимки, заредени с толкова личност и идеи… Това е нещо, което бих изживял отново. Вече ми липсва този град, но продължавам да преглеждам победителите в SWPA за тази година. Снимките не са просто кадри, те са емоция.

Разгледайте всички снимки тук