Мобилният оператор „Теленор“ организира първия родителски форум, който е посветен на безопасността на децата в интернет. Той ще се проведе на 17 март в Sofia Event Center и се осъществява в партньорство с Центъра за безопасен интернет, Асоциация „Родители“ и онлайн портала „Майко Мила!“. Събитието е безплатно и всички желаещи могат да запазят своето място след онлайн регистрация.

Форумът има за цел да представи на родителите заплахите, пред които са изправени децата в интернет и начините за тяхното преодоляване. На него, експерти ще разкажат какви са опасностите, които крие живота в дигиталната ера, както и как да може да се извлекат ползите от онлайн средата, вместо да се ограничават и капсулират от нея. Събитието ще се проведе през целия ден и е част от съпътстващата програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Теленор“ развива инициативи с цел подобряване безопасността на децата в интернет от края на 2014 г. Тогава телекомът започна филтриране и блокиране на материали в интернет, съдържащи сексуална злоупотреба с деца. Година след това, мобилният оператор стартира образователна онлайн кампания, чиито инициативи продължават и до момента. Тя има за цел да запознае и родителите с възможностите и интересите на техните деца в глобалната мрежа.

„Подрастващите използват интернет все по-често, все по-рано и все по-мобилно, като средната възраст, на която започват да ползват интернет е 8 години. Те най-често влизат в онлайн света за пръв път на около 7 години, което е с 3 години по-рано отколкото през 2010 г.“, сподели Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет, цитиран в прессъобщение разпространено от телекома. „Но по-притеснителното е, че българските деца все по-често попадат на вредно съдържание в интернет".

Според него около 15% от децата споделят, че през последната година са били притеснени или уплашени от нещо, което са видели онлайн, което е ръст с около 10% спрямо 2010 г. Вероятността това да се случи се повишава с възрастта на децата, но нарастването спрямо 2010 г. е валидно за всички групи, допълни Апостолов.

Най-четени
Всички

Дамата, която ужили Google и Apple с милиарди, подгони Amazon

57 | 17.07.2019
Още от Social

Facebook отнася солена глоба

41 | 15.07.2019