Млади, амбициозни, устремени към нови знания и умения - стипедиантите на „Хуауей“ в CSR програмата „Семена на бъдещето“ впечатляват с иновативно мислене и гъвкавост. Българската група, участваща в обучението тази година, не само го завърши успешно, но и преминава на следващ етап от международното състезание на проекти Tech4Good. Идеята им да впрегнат възможностите на ИСТ сектора в мисията за опазване на околната среда, възпитаване и улесняване на отговорното гражданство в разделното събиране на отпадъците, по- точно в това на излишните от бита ни батерии, впечатли както конкурентите им, така и журито на надпреварата. Battery hero срещна адмирации не само в международен план. Заинтересовани от концепцията бяха и представители на местната власт, и такива на Студентския съвет на УНСС. Широкото партньорство, в което се реализират стипендиантските програми на „Хуауей“, дава възможност както за личностното и професионално израстване на младите хора, така и за практическата реализация на смелите им проекти и активен диалог с потенциални партьори и съмишленици.

Макар предвид продължаващата пандемия обучението да се проведе изцяло онлайн, доскоро напълно непознатите младежи бързо сформираха отлично сработващ се екип. Така традицията на „Хуауей“ да инвестира в бъдещето бе продължена с конкретни постижения, възможности за реализация и бъдещи успехи.

Повече за обучението, тайната на бързото сплотяване на групата и постигнатия успех ни разкриват някои от участниците в него. Венцислав, Елизабет и Мария – три толкова различни индивидуалности, но благодарение на „Семена за бъдещето“ вече работещ екип, чиито проекти в областта на ИКТ и зеленото бъдеще на планетата са високо оценени. Ето какво споделят те за взаимодействието между теория и практика при високите технологии, ролята на бизнеса за образованието на младите хора в България и най-важното – какво е бъдещето в България за хора, които са в началото на своята професионална кариера и имат желанието, знанията и уменията да работят в големи компании като „Хуауей“.

 

Венцислав Колибарски

 

 

 

Как оценявате наученото по време на обучението, в което участвахте в рамките на инициативата на „Хуауей“ „Семена за бъдещето“?

Тази инициатива успя да надмине моите очаквания, запознавайки ме не само с популярните 5G, Изкуствен интелект и ИКТ, които все по-усилено стават едно с човечеството, но също така ми помогна значително да усъвършенствам своите лидерски и предприемачески умения.

В бъдещата ви професионална кариера ще можете ли да приложите на практика знанията, които придобихте?

Определено може да се каже, че това са изключително ценни знания и ще продължа да надграждам наученото с нагласата да го приложа в бъдещата си професионална кариера.

Как ще коментирате резултатите от проучването на Евробарометър за отношението на българите към научните факти и иновации, публикувани миналата седмица, според което 55% от българите не се интересуват от новини в областта на науката и технологиите?

Смятам, че българите са попаднали в капана на твърде много ежедневни, лични събития, от които трудно могат да се измъкнат. Това съответно е причината за слабия интерес към научните открития, въпреки че именно такива открития в света на науката и технологиите определят скоростта, с която се развива светът. Доколко българинът проявява интерес в тази сфера, зависи от това, кои от по-належащите му ежедневни проблеми са решени, за да се съсредоточи в нещо странично. Въпреки това тези резултати могат коренно да се променят, като се обърне повече внимание върху начина, по който те достигат до зрителя/слушателя. Както знаем, нашата страна има немалък принос откъм научни и иновативни постижения.

Вие бяхте капитан на българската група в състезанието на стипендиантски проекти Tech4Good и успяхте да изведете отбора си към следващото международно стъпало в тази надпревара. Предвид пандемията и онлайн условията, в които се провежда обучението, колко трудно е да си лидер на хора, с които си се запознал току-що, при това виртуално? Можете ли да обобщите, че технологиите сплотяват и обединяват младите хора с каузи?

Изключително предизвикателство е да си част от екип, още повече лидер при настоящите обстоятелства. Когато поемаш такава позиция, било то за кратко в рамките на такъв проект или за по-дълго, ти поемаш голяма отговорност за твоя екип и това да ги напътстваш, за да може колективно да се вземат най-добрите решения. И макар това току-що да си се запознал с тези хора да създава допълнителни предизвикателства, когато всички сте ръководени от обща кауза, процесът е значително улеснен и заедно вземате най-добрите идеи и решения, които се оказват печеливши.

Проектът ви кореспондира с тема, която става все по-актуална - опазването чистотата на природата и въздуха. Могат ли технологиите да ни направят по-отговорни и внимателни към света, в който живеем? Да формират нови полезни навици в ежедневието ни?

На първо място, технологиите имат една основна цел - да улеснят нашето съществуване. Когато едно технологично решение е представено на обществото по правилния начин, то има силата да въздейства, променяйки начина, по който се гледа към технологиите. Нашият проект има за цел не само да улесни хората, но и систематично да ги подтикне към това да бъдат по-заинтересовани и отговорни към околната среда и приноса, който имат към нея. Разковничето в нашия проект е именно постепенно да се формират нови, положителни навици в ежедневието на обществото, които да се предават към всяко следващо поколение.

 

Елизабет Расолкова

 

 

Младите хора са преобладаващо насочени към развитие и специализация в областта на ИКТ. Фактите сочат, че България може да се похвали с истински таланти в тази сфера. Каква част от професионалното изграждане се базира на допълнителна квалификация и обучения като „Семена за бъдещето“?

Много от младите кадри търсят професионално развитие и обучения в областта на ИКТ. За съжаление в момента в България такова кариерно развитие не съществува или поне не е достъпно до широката публика. Впоследствие много млади хора се насочват да търсят такива възможности в чужбина. Допълнителни квалификации и обучения като „Семена за бъдещето“ дават много силен старт на все още обучаващи се и на вече завършилите млади кадри, които търсят сериозно развитие в тази сфера. Такива обучения мотивират младежите да търсят знание и да се развиват повече в нови, преди непознати сфери и да бъдат в крак с промените в технологиите.

Освен знания в областта на ИКТ „Семена за бъдещето“ дават ли възможности за нови съвместни проекти и развитие? Както с колеги от цял свят, така и с останалите участници от България, с които се обучавате заедно?

Освен огромните знания в областта на ИКТ обучението „Семена за бъдещето“ дава и възможността за безброй нови съвместни проекти, поле за изява и професионално развитие. Това се загатва и проектира по време на работата с различните екипи и споделяне на идеи, култури, визии и се реализира при създаването на конкретните проекти и конкретната работа по тях. Международният екип от специалисти и технологичната обстановка предразполагат участниците да се включват активно, изявявайки се самостоятелно, както и работейки заедно в екип за създаването и развиването на проектите. Много важен аспект от обучението е бъдещото приложение на технологиите, която тема всъщност повечето специалисти не споменават и така ограничават полезрението на младите кадри и съответно тяхното поле за изява. Професионални обучения като „Семена за бъдещето“ дават изключително ценна информация, мотивират младите хора да бъдат по-креативни, да създадат нови проекти и да се изявят в сфери, които са леко или недокоснати от настоящата индустрия.

Вие самата сте българка, която живее в Италия, и имате впечатляваща биография с натрупани стажове и професионален опит в различни сектори на бизнеса. Може ли да направите сравнение между България и другите европейски държави по отношение на използването на ИКТ иновациите в индустрията и перспекитвите за нашата страна?

Като човек с отворени хоризонти смятам, че всеки един аспект от професионалния опит се засилва с всяко ново участие в даден проект или обучение. Човек винаги има какво да научи, както се казва - учим всеки ден и хората, стремящи се към иновации и перспектива, трябва непрестанно да търсят нови хоризонти. Повечето хора в България участват в един-два семинара и се смятат за професионалисти в областта си, но истината е, че те се докосват само до върха на айсберга. За съжаление повечето компании в България не наблягат на обучения, с което всъщност губят и самите те, тъй като не позволяват на своите таланти да разгърнат пълния си потенциал. Европа отдавна е наясно с плюсовете на постоянни обучения и семинари, но ние  изоставаме назад в този апект. Италия, Англия и Унгария са силен пример за наблягане на важността на обученията. След участие в един проект човек лично бива свъзван с работодатели и компании, които търсят и предлагат услуги в дадената сфера. Допълнително, веднъж участвал в такива мероприятния, човек бива непрестанно канен за нови такива, които естествено предразполагат към естествен растеж и сами по себе си са прекрасна среда за създаване на нова перспектива и планиране на бъдещи изяви. Да не говорим за Азия и най-вече Китай, където конкуренцията е толкова голяма, че иновациите в технологите са се превърнали във задължително звено за оцеляване.

Колко важна е личната амбиция за самоусъвършенстване и отговорност за надграждане на знания и умения в полето на високите технологии?

Естествено, сериозните знания и професионализъм идват с времето и усърдността, с която всеки човек е решил да се развива. Но средата, в която се намират младите хора, изиграва ключова роля в създаването и поддържането на амбицията им за усъвършенстване. Много е тъжно да се види интелигентен млад човек, който иска активно да се развива, впоследствие да се откаже от нови знания, умения и бъдещи мечти по простата причина, че трябва да плати прекалена висока цена или е нужно да бъде в постоянен конфликт със средата, в която се намира. Искрено се надявам, че в бъдеще много повече компании ще въведат отворени обучения, проекти и мероприятия, където да провокират младите да дадат най-доброто от себе си. Хуауей е типичен пример за въплъщаване на тази стратегия и хилядите успели хора говорят сами по себе си за резултатите. Не на последно място искам да подчертая нещо много важно. Осигурявайки своевременна помощ с обучението на кадрите си, фирмите активно финансират в своето бъдеще, с което сами проектират и чертаят границите за своето разрастване. И може би още по-важно, приканвам всички срамежливи млади таланти активно да търсят развитие по и извън специалността си. Никога не се знае в кой момент ще се допрем до нещо, което тотално ще промени живота ни. Всеки нов проект и всяка нова крачка, която правим към промяна, и самото търсене на такава е зародиш на бъдещи проявления и иновации, които всъщност ще позволят на цялото общество да навлезе в един нов етап на развитие.

 

Мария Занева

 

Как оценявате възможностите, които дават програми като „Семена за бъдещето“ за съвместна работа на младите хора с водещи компании като „Хуауей“ в областта на ИКТ?

Програми като „Семена за бъдещето“ дават на студентите и младите хора прекрасната възможност да придобият опит в сферата на технолигиите. Програмата предостави възможност за разработката на реален проект, заедно с хора от различни сфери. Комуникацията с лидери от света на иновациите и технологиите, работата в екип и обратната връзка от специалисти в бранша помогнаха за успешното завършване на възложената задача. Придобитите социални умения, новите контакти, обменът на знания, както и преминатите обучения в областта на информационните и комуникационните технологии (AI, 5G, Cloud Computing), са полезни за бъдещото развитие в областта.

Какво е бъдещето на българската наука? Как може да бъде спрян процесът на емиграция на най-добрите ни студенти и то в дигиталния глобален свят, в който не би трябвало да има физически граници за  специализация и работа? Успя ли "Семена за бъдещето" да премахне границите между младите хора от цял свят? Създадохте ли полезни контакти и приятелства с Ваши колеги?

Настоящите проблеми на българската наука са едни от основните причини за емиграцията на младите студенти и специалисти. Отношението на държавата към науката води до ниското заплащане на учените и липсата на финансиране и обновяване на материалната база, които са част от демотивиращите фактори за развитието на новите кадри в страната ни. Българската наука би привлякла младите учени, когато държавата осъзнае, че прогресът на обществото се дължи на научните разработки и открития.

Програмата “Семена за бъдещето” дава възможност на младите хора да обменят опит и информация, да участват в дискусии и да споделят общи интереси с хора от цял свят. Новите технологии и дигитализацията ни позволяват да премахнем границите между нас и още по-лесно да се докоснем до други култури и да създадем нови контакти.

По време на програмата имах възможността да работя в страхотен екип от хора от различни професионални сфери, с които обменихме опит, достигнахме до вземането на общи решения и създадохме нови приятелства. По време на обучението водихме и комуникация с експерти от света на бизнеса и технологиите, които ни дадоха важни насоки и съвети за бъдещото ни развитие.

Колко важна е проактивността на младите хора в ИКТ сектора? Използват ли се достатъчно ефективно възможностите за нови знания?

Секторът на информационните и комуникационни технологии е един от най-бързо развиващите се в икономиката и проактивността на специалистите в него е от особено значение. Търсенето на ефективно решение, справянето с всяка непредвидена ситуация и поемането на рискове изисква наличието на инициативни и иновативни млади хора.

Благодарение на дигитализацията, получаването на нови знания в най-различни сфери става все по-достъпно и дори необходимо. Наличието на разнообразни образователни платформи открива пред нас един нов свят на възможности, който се намира само на един клик разстояние. Смятам, че активните млади хора грабват всяка такава предоставена възможност и я използват пълноценно си бъдещо развитие.