Журито на третото издание на Huawei Smartphone Film Festival, което се провежда под наслов #OpenForMoreStories, обяви петимата финалисти, които ще имат изключителния шанс да реализират своята идея за късометражен филм с помощта на Huawei P50 Pro и тяхното менторство. В състава на журито влизат доказани български професионалисти във всички основни аспекти от създаването на един филм, а именно сценаристката Нели Димитрова, режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков, актрисата Теодора Духовникова, операторът Калоян Божилов и монтажистката Нина Алтъпармакова. Всеки от тях имаше възможност самостоятелно да разгледа всички подадени трийтмънти, а те бяха изключително разнообразни жанрово и стилистично – вдъхновени от документално кино, готиката, дори и абсурдистичната комедия. След това петимата финалисти бяха излъчени в резултат на обща дискусия на журито, при запазена анонимност на кандидатите, като водещите критерии за избор бяха оригиналност на идеята, развитие на интересен образ, въздействащ сюжет и кинематографичен потенциал.

„В предложените текстове най-много ме интересуваше потенциалът за изграждане на силен и емоционален конфликт. Смятам, че в крайна сметка избрахме точно такива“ – споделя сценаристът Нели Димитрова.

Отличените финалисти са Мария Иванова, Мартин Лазаров, Велианна Кашева, Лина Павлова и Петър Христозов. Те ще имат възможност да задават въпроси, да дискутират и разменят идеи с менторите на всички етапи от създаването на един филм, както и да получат навременна обратна връзка по всяко време на продукцията. От 5 май започва усърдна работа по изчистване на сценариите с Нели Димитрова, която ще води специален уъркшоп в Casa Libri за финалистите. Калоян Василев, Илиян Джевелеков и Теодора Духовникова ще дават насоки и съвети по време на снимачния процес, за да могат авторите да реализират пълния кинематографичен потенциал на своите сценарии и да изградят възможно най-въздействащи образи. Нина Алтъпармакова ще поеме менторството в постпродукцията, като асистира финалистите при монтажа на техните филми.

„Избраните пет трийтмънта, по които ще бъдат заснети късометражни филми за третото издание на Huawei Smartphone Film Festival, разказват истории, които  имат различен, оригинален почерк и добър кинематографичен потенциал“ – сподели и режисьорът Илиян Джевелеков след избора на финалистите.

 

Какво предстои?

За финалистите – интензивна и вълнуваща работа, за която ще получат временно смартфон HUAWEI P50 Pro, с който да реализират късометражния си филм до 3 юни, както и контакти на всички членове на журито, което до тази дата влиза в ролята на ментор. За всички останали фенове – интересни новини, споделени моменти и коментари както от страна на журито, така и от участниците в снимачния процес, които всеки може да следи на страницата на фестивала и в събитието във Facebook.

Победителите ще бъдат обявени и излъчени на специална официална церемония на 15 юни в кино „Люмиер“. Всички почитатели на киното и мобилната видеография ще имат свободен достъп до прожекциите, а авторите ще видят работата си за първи път на голям екран пред истинска публика.

 

Награди

Класираните на второ и трето място участници ще получат устройство HUAWEI P50 Pro, излъчване на филмите им в рамките на церемонията по награждаване, грамоти, комуникация в онлайн каналите ни, книги от издателство „Колибри“ и акредитации за осмото издание на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“.

Големият победител ще получи устройство HUAWEI P50 Pro, почетна статуетка, грамота, излъчване на филма на церемонията по награждаване, комуникация в онлайн каналите ни, книги от издателство „Колибри“ и акредитации за осмото издание на „Синелибри“.

Подарък под формата на книги ще получат и всички финалисти, които предадат готов късометражен филм, заснет с Huawei P50 Pro!

Снимки: Huawei