Когато инсталирате ново приложение на вашия Android телефон, винаги трябва да внимавате, защото опасността то да съдържа опасен и вреден код е реална. Всъщност, само преди една седмица компания за киберсигурност откри малуера Joker в още едно популярно Android приложение. Засечената от компанията Pradeo програма се нарича Caller Message и е инсталирана от около 500 000 Android потребителя. Още по-лошо е, че Caller Message има рейтинг от 4.1 звезди при максимум 5 и почти 2000 ревюта, което обяснява защо е толкова популярно.

Самият малуер Joker е открит за пръв път през 2017 г. и оттогава спорадично попада в каталога на Play Store, маскиран като невинни приложения. Joker е в категорията fleece ware, тъй като основната му задача е да симулира кликвания и да прихваща SMS съобщения, за да абонира неподозиращите потребители за нежелани платени услуги. Малуерът е много дискретен и съответно труден за засичане.

Другият проблем е, че макар след сигнала опасното приложение да е премахнато от Play Store, то може да стои на вашия Android телефон. През последните няколко месеца Pradeo е открила още няколко заразени приложения, които вече не са официално достъпни, но може да се инсталират на вашия Android телефон или таблет. Това са Safety Applock, Convenient Scanner 2, Emoji Wallpaper, Separate Doc Scanner и Fingertip GameBox. Ако някое от тях присъства на вашия телефон, премахнете го възможно най-бързо, за да не загубите пари или данни.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии

 

 

Тагове: