Извеждането на астронавти в Космоса изисква невероятно количество гориво. Например ракетата Saturn V, която изстреля мисиите "Аполо", носеше 770 000 литра керосин, както и течен кислород, за да се осъществи горенето.

Учените отдавна мечтаят за алтернативни методи за излизане от атмосферата, включително концепции като космически асансьори, при които асансьорът ще ни придвижва от земната повърхност чак до Космоса. За съжаление тази концепция не е постижима с настоящата технология.

Стартъпът SpinLaunch също е създал центробежна система за изстрелване, която изстрелва полезен товар със скорост над 1600 километра в час. Макар и потенциално много по-евтина, по-икономична и по-устойчива, системата е неподходяща за изстрелване на астронавти. Системата се върти с невероятна скорост, като полезният товар изпитва около 10 000 g. Пилотите на изтребители, обучени да се справят с високото ускорение, могат да се справят за няколко секунди с 9 g, но продължителното излагане на g-сили над 6 е фатално за хората.

Учените в Китай работят по различен начин за изстрелване на космически кораби, като допълнителното предимство е, че не се убиват всички астронавти на борда: електромагнитно релсово оръдие, с което астронавтите да бъдат изстрелвани в Космоса.

Според китайския вестник South China Morning Post идеята е хиперзвуков космически кораб да се ускори по гигантска електромагнитна писта за изстрелване и да се изстреля със скорост 1.6 Mach. След това апаратът ще запали собствените си двигатели и ще напусне земната атмосфера със скорост около седем пъти по-висока от тази на звука.

Досега учените са изпробвали идеята на 2-километрова магистрална писта, изстрелвайки тежки предмети по нея със скорост от близо 1000 км/ч, като се планира увеличаване на дължината на пистата и петкратно увеличаване на тези скорости.

Все още е в началото, така че не очаквайте това да се случи скоро. Но кой знае, може би един ден астронавтите ще започват пътуванията си в Космоса с пътуване с гигантски катапулт.

Снимка: Unsplash

Виж още: Странни дупки на океанското дъно - портал към мистериозен свят?