НАСА и Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) планират да изстрелят в Космоса първия в света дървен сателит, за да направят космическите полети по-устойчиви.

Според космическите агенции LignoSat сателит с размер на чаша за кафе, изработен от дървесина от магнолия, ще бъде изстрелян в орбитата на Земята до лятото на 2024 г.

Дървесината не гори и не гние в безжизнения вакуум на Космоса, но при навлизане в земната атмосфера ще се превърне във фина пепел, което я прави изненадващо полезен, биоразградим материал за бъдещи спътници. След като по-рано тази година успешно тестваха своите дървени проби на борда на Международната космическа станция (МКС), учените смятат, че тестовият сателит е годен за изстрелване.

"Бяха тествани три дървени образци, които не показаха деформация след излагане на въздействието на космическото пространство", заявиха изследователите в изявление през май. "Въпреки екстремната среда на космическото пространство, включваща значителни температурни промени и излагане на интензивни космически лъчи и опасни слънчеви частици в продължение на 10 месеца, тестовете не потвърдиха никакво разлагане или деформации, като напукване, изкривяване, лющене или увреждане на повърхността."

За да решат коя дървесина да използват, учените изпратиха на МКС три проби от дървесина - магнолия, череша или бреза, които да бъдат съхранявани в модул, изложен на въздействието на космическото пространство. Изследователите се спират на магнолията, тъй като е по-малко вероятно да се разцепи или счупи по време на производството.

Понастоящем в орбита около Земята обикалят повече от 9300 тона космически обекти, включително космически боклук, като неработещи спътници и части от отработени ракетни установки. Но лъскавите метали, от които са изработени, като например лекият титан и алуминий, увеличават общата яркост на нощното небе с повече от 10% в големи части от планетата, създавайки светлинно замърсяване на околната среда, което затруднява откриването на далечни космически явления.

Космическите апарати, изработени от метал, са също така скъпи и представляват заплаха за МКС, други космически апарати, превозващи хора, а ако са достатъчно големи, за да оцелеят при влизане в атмосферата - и за хората на Земята. Според изследователите дървените сателити като LignoSat теоретично би трябвало да са по-малко вредни като космически боклук.

Снимка: Kyoto University

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?

 

Тагове: